Održana deseta „Dičinska povruša“

Daću pištaljkom znak, a vi ćete prići vodi. Takmičenje će trajati sat vremena.

Miško Nikić, jedan od oraganizatora i tvoraca “Dičinske povruše” ovim rečima je juče otvorio jubilarnu desetu manifestaciju u Brđanima, u bašti restorana “Tri sveta”.  Na Savića brani okupili su se ljubitelji  pecanja, takmičeći se u lovljenju povruše na prirodni štap  i sa željom da ponesu zvanje najboljeg.

–  Mnogi vole da dođu na  reku. Mi od ove vode nemamo riblji fond za pohvalu, ali od toga što imamo pokušali smo da napravimo nešto, da oživimo društveni život. U reci živi vrsta ribe Alburnoides bipunctatus, neki je zovu pliska, a mi je zovemo povruša. To je mala riba koju lako i deca ulove, pa smo došli na ideju da napravimo od toga manifestaciju – rekao je Nikolić.

Ekipe su brojale po dva člana, od kojih je jedan punoletan, a bodovanje je vršeno prema broju ulovljenih komada.Pre početka takmičenja, učesnici su od organizatora dobili savet da je beli crvić najbolji mamac , kao i kako da pažljivo skidaju ribu sa udice da je ne povrede  do proglašenja pobednika, jer je ideja događaja da se sav ulov živ vrati u vodu. Osnovna zamisao tvoraca je druženje na reci, ali i očuvanje i zaštita prirodnog okruženja, kao i buđenje svesti kod dece o važnosti ovog pitanja.

– Potenciramo na tome da se riba vraća u vodu, pošto je živi svet u reci ugrožen. Kupili smo kofice, boduje se samo ulovljena živa riba po komadu, nakon čega se odmah vraća u reku. Ukoliko bude više takmičara sa istim brojem komada, imaćemo produžetak od pet minuta, to je jako zanimljivo, kad u tom roku moraju da se izbore za nagradu – objašnjava Nikolić.

Dičinska povruša / Foto: Moravički Portal

Kako su najmlađi brojni posetioci ovog događaja, svake godine se za njih organizuje poseban zabavni program.  Ovog puta je to bilo takmičenje u izduvavanju brašna iz činije.

Dan je protekao u prijatnom druženju i veselim dečijim poklicima za svaku izvučenu ribicu. Letnja svežina kraj reke, neobavezna ćaskanja i sportski duh učesnika, razonodili su sve prisutne.  I najvažnije, kroz igru je deci ukazano na ekološku kulturu I savesno ophođenje prema životnoj sredini.  Usledilo je I proglašenje najuspešnijih.

Ekipa “Srki I komarac” ulovila je količinski najviše ribe, najveća povruša se našla na udici ekipe “ Krivi vir”, dok je najmanju upecala ekipa “Uroš”.

Organizatori za narednu godinu najavljuju poseban deo takmičenja za iskusnije pecaroše u ribolovu na veštačku mušicu.

Moravički Portal / Katarina Srećković / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.