Održana 41. sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije

Na osnovu člana 41. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Sl.glasnik RS“ broj 87/18), Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Sl. glasnik RS,br.15/2016, 68/2020) Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 („Sl. glasnik RS“, br. 66/2020,93/2020,94/2020.) člana 3. Odluke o obrazovanju Opštinskog štaba za vanredne situacije Gornji Milanovac („Sl.glasnik opštine G.Milanovac“ broj 5/1 9), članovi Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac na 41. sednici, održanoj, elektronski u uslovima proglašene vanredne situacije zbog elementarne nepogode – poplave prouzrokovane jakim kišnim padavinama i izlivanjem vodotokova, dana 16.07.2020. godine sa početkom rada u 11,00 časova, jednoglasno su doneli sledeće:

Zaključke

 1. Epidemiološka situacija od zarazne bolesti COVID-19 na teritoriji Opštine Gornji Milanovac je sledeća:

Ukupan broj sa pozitivnim nalazom je 44 lica od kojih je:

 • 2 lica hospitalizovano u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu
 • 1 lice hospitalizovano u Opštoj bolnici Čačak
 • 5 lica hospitalizovano u KC Kragujevac
 • 11 lica izlečeno
 • 22 lica je u kućnoj izolaciji
 • 3 lica preminula
 1. Obavezuje se JKP Gornji Milanovac da nastave spovođenje mera dezinfekcije javnih površina: glavnih ulica, trotoara i prostora oko objekata državne uprave i lokalne samouprave a naročito oko Doma zdravlja, Opšte bolnice, zgrade Opštine, zgrade Policijske stanice, pijace, objekta PU “Sunce“.
 2. Obavezuje se JKP “Gornji Milanovac“ da i dalje ima na raspolaganju cisternu sa dezinfekcionim sredstvom koje upravnici zgrada, odgovorna lica javnih objekata i građani, mogu besplatno da preuzmu u cilju sprovođenja dezinfekcije.
 3. Nastavljaju se radovi na sanaciji putne infrastrukture mostova i deonica rečnog korita, ostećenih u elementarnoj nepogodi – poplavama na o+ugroženom području opštine za koje i dalje na snazi Odluka o proglašenoj vanrednoj situaciji od poplava.

Na osnovu člana 41. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Sl.glasnik RS“ broj 87/18), Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Sl. glasnik RS,br.15/2016, 68/2020) Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 („Sl. glasnik RS“, br. 66/2020,93/2020,94/2020.) člana 3. Odluke o obrazovanju Opštinskog štaba za vanredne situacije Gornji Milanosac („Sl.glasnik opštine G.Milanovac“ broj 5/1 9), članovi Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac na 41. sednici, održanoj, elektronski u uslovima proglašene vanredne situacije zbog elementarne nepogode – poplave prouzrokovane jakim kišnim padavinama i izlivanjem vodotokova, dana 16.07.2020. godine sa početkom rada u 11,00 časova, jednoglasno su doneli sledeće:

NAREDBU

o merama za sprečavanje I suzbijanje zarazne bolesti COVID-19

 1. Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom prostoru na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od jedan i po metar.
 2. Zabranjena su okupljanja u javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru za više od deset lica sa obaveznim rastojanjem od najmanje jedan i po metar. Pod organizovanim okupljanjem na zatvorenom i otvorenom javnom prostoru naročito se smatraju: proslave, muzičke, zabavne i kulturne manifestacije, politički skupovi, sportski događaji sa prisustvom publike i slična okupljanja.
 3. Zabranjuje se korišćenje zatvorenih i otvorenih bazena.
 4. Obavezno je sprovođenje mera dezinfekcije najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama, dezinfekcionim sredstvima koja se mogu preuzeti u JKP ‘’Gornji Milanovac’’.
 5. Poslodavci su duzni da donesu Plan primene mera da sprečavanje pojave I širenje epidemije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu pravilnika o preventivnim merama za bezbedan I zdrav rad za sprečavanje i širenje epidemije zarazne bolesti ( ‘’Službeni glasnik RS’’, broj 94 od 3. Jula 2020)
 6. Kontrolu sprovođenja mera vrše nadležne inspekcijske službe.

Moravički Portal / Opštinski štab za vanredne situacije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.