Održana 28. sednica opštinskog veća

Opštinsko veće je na svojoj 28. sednici, najpre razmatralo predlog odluke o određivanju matičnih područja na teritoriji opštine Lučani.

Prema novoj odluci umesto dosadašnja četiri matična područja određena su dva, Lučani i Guča. Matično područje Lučani čine naseljena mesta: Dljin, Đerać, Krstac, Lisice, Lučani (varošica), Lučani (selo) , Puhovo, Dučalovići, Markovica, Negrišori, Rtari, Lis i Donja Kravarica i i matično područje Guča koje čine naseljena mesta: Viča, Krivača, Goračići, Guberevci, Živica, Gornji i Donji Dubac, Gornja Kravarica, Guča varošica i selo, Turica, Tijanje, Grab Rogača, Zeoke, Rti, Vlasteljice, Kaona, Milatovići, Beli Kamen, Vučkovica, Kotraža i Pšanik. Inače i dalje će se moći dobiti izvodi iz matičnih knjiga u dosadašnjim matičnim mestima dok će promene matičnih podataka moći da se vrše isključivo u matičnim područjima u Lučanima i Guči.
Pravni osnov ovakve odluke je je Zakon o matičnim knjigama u kome su precizno navedeni uslovi i kriterijumi za efikasnije i ekonomičnije izvršavanje poslova vođenja matičnih knjiga.

Veće je na sednici utvrdilo i predlog odluke o boravišnoj taksi koju je korisnik usluge smeštaja obavezan da plaća kada koristi uslugu smeštaja izvan svog mesta prebivališta. Takođe, boravišnu taksu plaćaju i ugostiteljski objekti kao i ugostitelj koji kao fizičko lice pruža uslugu smeštaja u seoskim ili objektima domaće radonosti. Prema odluci, cena boravišne takste je 90 dinara za svaki dan boravka i naplaćuje se istovremeno sa naplatom usluge smeštaja, dok su objekti koji pružaju uslugu smeštaja dužni da plaćaju hiljadu dinara po svakom ležaju na godišnjem nivou.

Na današnjoj sednici je utvrđen i kadrovski plan Opštinske uprave opštine Lučani kojim je planirano povećanje broja izvršilaca u lučanskoj lokalnoj samoupravi u narednoj 2020. godini.

Većnici su doneli i rešenje o imenovanju Milije Milenkovića na mesto direktora JP „Dragačevo putevi“ na novi četvorogodišnji mandat. Milenković je jedini konkurisao i ispunjava sve konkursom tražene uslove.

O svemu navedenom će se naknadno izjasniti odbornici na sednici Skupštine opštine Lučani koja je zakazana za danas 26.12.2019. godine.

Radio D / moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *