Održana 26. sednica opštinskog veća

Članovi opštinskog veća opštine Lučani, na današnjoj 26. sednici razmatrali su programe poslovanja za narednu godinu JP „Rzav“ Arilje i Biblioteke opštine Lučani, zatim program korišćenja budžetske pomoći kao i plan investicija za izgradnju brane i akumulacije „Arilje-profil Svračkovo“ u narednoj godini. Data je i saglasnost na treći i četvrti rebalans finansijkog plana Doma zdravlja za ovu godinu i donet zaključak o preraspodeli sredstava za sport i sportskih klubova za 2019. godinu.

Na ovoj sednici doneta je i odluka o utvrđivanju naziva ulica i zaselaka na teritoriji opštine Lučani. Data je saglasnost na plan upravljanja zaštićenih prirodnih dobara u Dragačevu kao i predlog o pristupanju opštine Lučani tradicionalnoj smotri fizičke kulture MOSI.

U planu za narednu godinu JP „Rzav “ se navodi da je za narednu godinu planirana distribucija preko 16 miliona kubika higijenski ispravne vode za piće, za svih pet komunalnih preduzeća. Iz sopstvenog izvorišta sa vodosistema se predviđa prosečna isporuka od 39 litara u sekundi, maksimalno dnevno oko 80 litara u sekundi. Kontrola vode je planirana kao i prethodnih godina, osim u dane kada budu intenzivniji radovi na brani Svračkovo ili u slučaju sušnog perioda i primene restrikcije, kada će se vršiti dodatno uzorkovanje vode. Sredstva za finansiranje izgradnje brane i akumulacije Svračkovo u najvećem delu, 91 odsto, obezbeđuje Republika Srbija. Poslovni prihodi su planirani u iznosu od 275 miliona dinara, dok su ukupni rashodi planirani na 274.7 miliona dinara. Planom je predviđeno kvalitetno održavanje i funkcionisanje procesne opreme i pripadajućih cevovoda vodosistema. JP „Rzav“ je inače, sistem za za vodosnabdevanje koje konstantno, 27 godina, vodom za piće snabdeva građane i privredu pet opština.

U programu korišćenja budžetske pomoći za branu Svračkovo se navodi da je Poslovni odbor doneo finansijski plan koji podrazumeva da udružioci sredstava za 2020. godinu treba da obezbede 527 miliona investicionih ulaganja u izgradnju brane i akumulacije. Međutim, u budžetu Republike Srbije je odobreno 479 miliona Budžetskom fondu za vode a što će biti opredeljeno, upravo za branu Svračkovo.

Većnici su na sednici usvojili i treći i četvrti rebalans plana Doma zdravlja za tekuću godinu koji podrazumeva prebacivanje ne iskorišćenih sredstava na poziciju edukacije zaposlenih kao i za opremu Doma zdravlja. Iz budžeta za ovu godinu je izdvojeno oko 10,5 miliona dinara za građevinske radove na objektima i nabavku opreme.

Opštinsko veće je usvojilo predlog plana rada opštinske Biblioteke u kome se navodi da su za narednu godinu planirani književni susreti i promocije knjiga. U narednoj godini, gosti Biblioteke će biti, između ostalih: Ivan Negrišorac, Dejan Stojiljković, Dušan Kovačević, Branko Stevanović, Milan Ružić, Vanja Bulić i dugi. Planirane aktivnosti su: recitatorska smotra „Pesniče naroda mog“, obeležavanje Dana biblioteke, druženje sa predškolcima u okviru Dečije nedelje, tematske radionice, održavanje časova srpskog jezika, štampanje zbornika, organizovanje poetsko – muzičkih večeri, organizovanje Saborske promocije knjiga i manifestacije Noć muzeja.Biblioteka planira i izdavanje knjiga lučanskih autora.

U okviru odluke o utvrđivanju naziva ulica i zaselaka na teritoriji opštine Lučani a koju je Veće na sednici usvojilo, utvrđeni su nazivi ulica i zaselaka u svim naseljenim mestima, shodno Uredbi o adresnom registru VRS i predlogu Komisije za davanje predloga naziva ulica, trgova, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta. Komisija je dala predlog za ukupno 655 naziva ulica i 95 naziva zaselaka. Za nazive ulica su uglavnom korišćena imena znamenitih opštepoznatih ličnosti, odgovarajućih toponima, zatim imena svetaca koji su krsne slave i bogomolje u tim mestima, kao i imena zaslužnih pojedinaca. Navedena odluka je najpre dobila saglasnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Veće je na sednici donelo i rešenje plana upravljanja zaštićenih prirodnih dobara u Dragačevu i to: spomenika prirode „Dva stabla hrasta lužnjaka“ u Donjoj Kravarici, spomenika prirode „Radanova gora“ u selu Guči, spomenika „Stabla Dragačeva“ u Donjoj Kravarici, Guberevcima, Vlasteljicama do 2028. godine i spomenika „Šumati šumar“ u selu Gornjem Dubcu do 2023. godine.

Na sednici je doneta odluka o pristupanju opštine tradicionalnoj smotri MOSI u cilju uspostavljanja i jačanja veze između gradova i opština u oblasti sporta, fizičke kulture, razmene iskustava i zajedničkog delovanja.

Prema predlogu Stručne komisije za sport, Veće je odobrilo preraspodelu neutrošenih sredstava za sport za 2019. godinu za KK „Plavi zmajevi“ Guča, KK „Mladost-junior“ Lučani, FK „Dragačevo“ Guča, ŠK „Mladost“ Lučani, FK „Guča“ Guča i Sportski savez opštine Lučani.

Radio D / moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *