Održana 12. sednica Skupštine opštine Lučani

U Guči je danas održana 12. sednica Skupštine opštine Lučani na kojoj je usvojen predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu opštine Lučani za 2019.godinu. Prihod budžeta ove godine je oko 868 miliona dok su rashodi 904 miliona dinara.

Deficit od oko 35 miliona biće namiren iz prenetih a ne utrošenih sredstava iz prethodnih godina. U okviru drugog rebalansa budžeta u ovoj godini, biće izvršena preraspodela sredstava za isplatu usluge ličnog pratioca milion i dvesta hiljada, za isplatu protivgradnih strelaca 1,5 miliona, za popravku krova u OŠ Tijanje, učešće za nabavku sportske opreme za halu u Lučanima .

“Ovim rebalansom smo stekli uslove za isplaćivanje određenih pozicija koje smo u obavezi da isplatimo do kraja ove godine”, rekao je nakon sednice predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

Na sednici je usvojen i izveštaj o izvršenju budžeta za period od prvih devet meseci u kome su iskazani prihodi od 470 miliona dinara, što je nominalno manje od planiranih. Poreski prihodi iznose 64%, neporeski 6%, transferna sredstva 29%. Ukupno izvršeni rashodi i izdaci u periodu od devet meseci iznose 512 miliona i manji su u odnosu na plan za 195 miliona dinara, odnosno 28%. Najveće učešće u ukupnim rashodima i izdacima imaju: zarade budžetskih korisnika, zatim dotacije u iznosu od 62 miliona namenjene školama, vrtiću, Centru za socijalni rad, Zdravstvenom centru, subvencije nefinansijskim organizacijama 30 miliona. Budžetom se izdvaja za usluge održavanja i asvaltiranja puteva oko 60 miliona dinara, za održavanje javnih površina oko 28 miliona, za kapitalno održavanje objekata oko 15 miliona, za prevoz učenika oko osam miliona dinara.

Odbornici SO na današnjoj sednici usvojili su i odluku o poreskim stopama za 2020.godinu.

Na 12.sednici SO Lučani odbornici su imenovali Jovana Kovačevića za direktora Kulturnog centra opštine Lučani na period od 4 godine.

“Poslednjih pet godina Kulturni centar opštine Lučani imao je vršioce dužnosti i ovo je prvo imenovanje direktora nakon tog perioda”, rekao je direktor Jovan Kovačević i dodao da su pripreme za realizaciju narednog jubilarnog 60. Sabora trubača koji će trajati 7 dana već počele. Na sednici je usvojen i rebalans budžeta Kulturnog centra.

Odbornici su na 12.sednici SO usvojili i rebalans JP „Dragačevo putevi“ za 2019.godinu, a sredstva će biti utrošena za nabavku soli i rizle za zimsku službu i nabavku kamiona kipera, rekao je direktor JP „Dragačevo putevi“ Milija Milenković.

Na današnjoj sednici usvojen je izveštaj o poslovanju u prvih 9 meseci ove godine JP „Rzav“ Arilje. JP “Rzav“ je tokom prvih devet meseci proizvelo i isporučilo 13 miliona metara kubnih čiste pijaće vode, što je za 7,3 odsto više nego prethodne godine. Samo za lučanski Komunalac je isporučeno miliontridesetdevet kubika vode i ostvarilo dobit od oko 10 miliona dinara. Inače, cena vode nije povećavana od 2017. godine i ove godine je bila izuzetnog kvaliteta jer nije bilo vremenskih nepogoda koje bi uslovile značajno korišćenje aditiva i prečišćivača vode, rekao je direktor, Zoran Barać.

Skupština opštine Lučani danas je usvojila i izveštaj o poslovanju u prvih 9 meseci ove godine JKP „Duboko“ Užice.Na 12.sednici SO Lučani usvojeni su rebalans budžeta Crvenog krsta opštine Lučani, izveštaj o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti JKP „Komunalac“ Lučani za devet meseci ove godine, izveštaj o stanju ugroženosti i potreba nakon poplave od 3. juna 2019. godine, predlog godišnjeg programa mera i radova na smanjenju rizika od poplava na teritoriji opštine Lučani u 2019. godine, kao i izveštaj o stanju ugroženosti od grada 2. avgusta ove godine.

Radio D / Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *