Održan Svetosavski šahovski turnir za osnovce

Svetosavski šahovski turnir ovog vikenda održan je i u Čačku. Pred tablom od 64 polja umne snage su odmeravali učenici čačanskih osnovnih škola. Organizatori ovog sportskog takmičenja su Šahovski klub „Borac“ i Udruženje „Ujedinjeni penzioneri“.

Kroz Omladinsku škola šahovskog kluba „Borac“ za nepune tri godine prošlo je više od 300 učenika. Oni koje je ova umna igra posebno zainteresovala, vrlo brzo su napredovali i stigli do nivoa da učestvuju na turnirima, poput ovog u Čačku.

„Šah igramo dve godine i za to vreme naučili smo da logično zaključujemo, da planiramo i budemo strpljiviji. Šah je umna igra i pomaže razvoju intelektualnih veština. Mislim da sam zbog šaha bolji matematičar“, rekli su nam učesnici ovog turnira.

Šahovski klub „Borac“ već drugu godinu zaredom organizuje Svetosavski
šahovski turnir za osnovce. Ove godine učestvovala su 42 takmičara iz svih čačanskih osnovnih škola. Osim povlačenja šahovskih figura učenici imaju priliku da nauče i druge, veoma važne veštine.

„Tempo igre je po 15 minuta, odnosno svaki takmičar ima po toliko
vremena. Igra se devet kola, parovanje je kompjutersko. Znaju se i propozicije koje određuju pobednika u slučaju deobe mesta sa istim brojem poena“, izjavio je Ivan Dimitrijević, šahovski trener ŠK
„Borac“ dodajući da su za pobednike obezbeđeni pehari.

Petar Matović, šahovski sudija i trener ŠK „Borac“ ovom prilikom je istakao značaj igranja šaha naročito u dečjem uzrastu.

„Mi na časovima šaha decu učimo da gube, da prihvate poraz, ali ih isto tako učimo kako da se ponašaju kada pobeđuju. Važno je da znaju da uvek moraju poštovati saigrača, da se sa njim rukuju pre i posle partije. Šah gradi karakter kod dece“, izjavio je Petar Matović.

Ovaj Svetosavski šahovski turnir za osnosvce finanijski je podržao i grad Čačak. Čačanski šahisti, pa i ovi mladi mogu računati na finansijsku pomoć lokalne samouprave, kao i na nove prostorije.

„Grad je podržao ovu manifestaciju i uvek će je podržavati. Ove godine
smo planirali da završimo rekonstrukciju zgrade u Ulici Cara Lazara u koji ćemo useliti Šahovski klub „Borac“.

U tom prostoru će seniori, ali i mlađi članovi imati odlične uslove za rad. Biće mi posebno zadovoljstvo ako uspemo da šah uvedemo u škole, kao što je i predlog države, da se on uvede kao fakultativni predmet“, izjavio je Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Prvo mesto na Svetosavskom turniru u Čačku zauzeo je Filip Stefanović,
učenik OŠ „Dr Dragiša Mišović“, drugo je pripalo Nikoli Andriću iz OŠ „Vuk Karadžić“, dok je trećeplasirani Andrija Đoković iz OŠ „Dr Dragiša Mišović“.

Za desetak dana u Čačku bi trebalo da bude raspisan konkurs za podsticaj
rada sportskih klubova i na ta sredstva će moći da računa i Šahovski klub
„Borac“.

Inače, šahisti „Borca“ su u protekloj godini zabeležili brojne značajne
rezultate i plasirali se u viši rang takmičenja, pa će im shodno kriterijumima propasti i više sredstava. Ukupan budžet za sport grada Čačka iznosi oko 150 miliona dinara.

Gordana Injac / Moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *