Odlaže se Sabor u Guči zbog korona virusa

Korona virus je prošlog meseca stigao i u opštinu Lučani. Trenutna epidemiološka situacija je daleko povoljnija u odnosu na protekli period, novozaraženih nema, a smanjuje se i broj ljudi u izolaciji. Zbog pandemije ove godine je neizvesno održavanje Sabora trubača u Guči.

„Epidemiološka situacija je daleko bolja nego prethodnih dana. U protekle dve nedelje imali smo smanjenje broja lica u izolaciji, odnosno, imali smo 101 lice, a danas 52. Njihovo zdravstveno stanje je dobro, bez ikakvih  simptoma korona virusa. Imamo i tri zaražena lica, dva su na Sajmu a jedno u KC u Kragujevcu“, izjavio je Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani, dodajući da su stanovnici Dragačeva revnosni i poštuju propisane mere, pa tako i nema slučajeva prekršajnih prijava.

U ovo doba godine se u Dragačevu naveliko radilo i na pripremama Sabora trubača u Guči. Međutim, sva je prilika da ćemo ovog leta trubače i njihove bravure gledati na arhivskim snimcima, jer Sabor u avgustu verovatno neće biti održan.

„Sabor trubača za ovu godinu je određen i to je termin od 3. do 9. avgusta, ali imajući u vidu proglašeno vanredno stanje , mere koje su donete, kao i stanje u čitavom svetu, gotovo je izvesno da se Sabor tada neće održati. Našli smo alternativnu opciju od 14. do 18. oktobra, to je period kada je 1961. Sabor i osnovan.  Ukoliko se ni do tada ne budu stekle zakonski uslovi, mi ćemo 60. Sabor odložiti za narednu, 2021. godinu“, rekao je Dolović.

Od 1961. godine do danas prestonicu trube je posetilo više od 19 miliona gostiju iz zemlje i sveta. Organizatori nemaju dilemu da zbog zdravlja saboraša, ovogodišnji 60. Sabor odlože za narednu godinu. 

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *