Od posledica Kovida-19 preminuo pacijent (78) iz Ivanjice

U čačanskoj Opštoj bolnici protekle noći od posledica korona virusa preminuo je još jedan pacijent. Reč je o muškarcu iz Ivanjice starom 78 godina koji je nedavno smešten u tu zdravstvenu ustanovu, saopštio je Radni tim za praćenje epidemije.

dr Mihailo Luković

U blonici se trenutno nalazi 181 pacijent, u toku jučerašnjeg dana bilo je 14 prijema, 8 otpusta, a 14 pacijenata je na respiratorima. Šef Radnog tima Dr Mihailo Luković je istakao da se primećuje lagani pad broja novoobolelih.

“Iskreno rečeno primećuje se u opštoj praksi lagani pad broja obolelih. Mislim da će se taj trend nastaviti,  kako smo i najavili ranije da će krajem ove nedelje biti pad broja obolelih. Nadam se da ćemo vas u ponedeljak obradovati”, izjavio je Dr Luković.

Dr Luković je naveo da niko od sugrađana neće doći u situaciju da ne bude zbrinut ukoliko bude potrebe, bilo u ambulanti ili u bolnici.

“Morate da shvatite da će broj i pritisak na bolnicu da se održi još jedno pet, šest dana jer događaji u primarnoj zaštiti idu napred, a bolnica trpi polsedice. Očekujemo  da će se u drugoj polovini iduće nedelje stastabilizovati stanje i u bolnici i krenuti na bolje. Jedino se plašimo ulaska virusa u staračke domove”, objasnio je Dr Luković.

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Aksentije Tošić još jednom je ukazao na značaj nošenja zaštitnih maski i držanja odstojanja. Naveo je da poštovanje te dve mere značajno smanjuje broj inficiranih Kovidom 19.

Dr Aksentije Tosic vd direktor ZZJZ

“Te dve mere ako bismo sprovodili i pridržavali ih se makar nekoliko dana kako treba, verujete već nako pet, šest ili osam dana odmah se pokaže kao smanjenje broja zaraženih u domovima zdravlja i bolnicama”, naglasio je Dr Tošić.

Prema njegovim rečima, u gradu na Moravi interesovanje za testiranjem je ogromno, međutim, apelovao je na sugrađane da se javljaju ukoliko imaju simptome koji se mogu dovesti u vezu sa korona virusom.

“Osobe koje nemaju simptome, nemaju ni potrebu da se kontrolišu izuzev što ima potrebe da maksimalno primenjuju mere zaštite jer možda su teoretski asimptomatski prenosioci i to je ono što nama pravi problem i što će nam i u narednom periodu neko vreme sigurno praviti problem”, istakao je Dr Tošić.

Zamolio je građane za razumevanje zbog kašnjenja rezultata testova, jer se, kako kaže, testiranje na nivou cele Srbije dnevno vrši u velikom obimu a interesovanje građana prevazilazi mogućnosti laboratorija.

Moravički Portal / Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.