Od ponedeljka počinje da radi produženi boravak i u osnovnim školama

Dobra vest za sve zaposlene roditelje čija deca idu u niže razrede osnovne škole je da, u ponedeljak, 11. maja počinju sa radom produženi školski boravci u kojima će deca moći da budu od 7:30 do 16:30 sati.

Ministarstvo prosvete  izdalo je spisak mera koje će zaposleni u školskim ustanovama morati da sprovedu kada je u pitanju dezinfekcija, nabavka higijenskih i zaštitnih sredstava, maski, rukavica,  postavljanje dezo barijere na ulasku u školu. Iako se ne očekuje veliki broj đaka, milanovačke osnovne škole su spremne za njihov prijem u produženi boravak. Razgovarali smo sa Eminom Đurić, direktorkom OŠ “Desanka Maksimović”.

Kako većina roditelja ima sa kime da ostavi decu kod kuće, u za sada u našoj školi očekujemo svega četvoro dece, u OŠ “Kralj Aleksandar I” dolaziće osmoro, a u OŠ “Sveti Sava” troje đaka – rekla je Emina Đurić, direktor OŠ “Desanka Maksimović”, dodavši da OŠ “Momčilo Nastasijević” nema prijavljenih učenika za produženi boravak.

Prilikom dovođenja dece u školu roditelji moraju da nose zaštitnu opremu, odnosno maske i rukavice. Dežurno lice u školi biće zaduženo za prihvat dece i njihovo pozivanje kada roditelji dođu po dete. Deca  će tokom boravka u školi biti podsećana na češće pranje i dezinfekciju ruku, kao i na međusobnu udaljenost od dva metra.

Ostvarili smo uspešnu saradnju sa Kriznim štabom lokalne samouprave u vezi sa čišćenjem i dezinfekcijom škole, dobili smo100 maski i 200 pari rukavica na korišćenje, a JKP nam je dalo sredstva za dezinfekciju podova, rekla je direktorka  dodavši da će deca kvalitetno i sigurno provoditi vreme u školi i dodala, sa našim prvacima će raditi učitelji iz produženog boravka u saradnji sa pedagozima i psiholozima. Pre podne će učenici pratiti nastavu na televiziji, zatim će raditi domaće zadatke, a posle podne predviđeno je igranje u školskom dvorištu, kako bi deca što više vremena provela na suncu.

Za prijem malih osnovaca spremna je i OŠ “Kralj Aleksandar I”, a učiteljice produženog boravka očekuju ih u ponedeljak.

Nadam se da će nam biti uspešan prvi dan, radujemo se ponovom druženju i radu sa decom, kaže učiteljica produženog boravka, Jelena Vidojević Maksimović, dodavši da će se sve bezbednosne mere kada je u pitanju sprečavanje širenje virusa poštovati, i da će deca biti sigurna i bezbedna.

Jelena Vidojević Maksimović, učiteljica produženog boravka

Koleginica i ja ćemo se smenjivati u boravku, a kada je u pitanju hrana, roditelji su dužni da deci obrok za školu spreme i spakuju kod kuće. Radićemo, igraćemo se i završićemo ovu školsku godinu, nadovezala se je Gordana Heger, učiteljica produženog boravka dodavši da se roditelji koji budu imali potrebu za slanjem dece u produženi boravak mogu naknadno javiti.

Gordana Heger, učiteljica produženog boravka

Učenje, pisanje domaćih zadataka i igranje napolju, lepše je u društvu drugara, makar i kada su u maloj grupi.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *