Od petka ponovo radi bioskop

Nakon tri meseca pauze, bioskopi u svim gradovima Srbije trebalo bi od 1. jula ponovo da otvore vrata za svoje posetioce. U iščekivanju velike akcije „Povratak u bioskope“, prva projekcija na otvorenom, u letnjoj bašti iza Doma kulture Gornji Milanovac, biće organizovana već u petak 12. juna, od 20:30 sati.

Na repertoaru Kulturnog centra Gornji Milanovac do 1. jula, svakog petka, prikazivaće se odabrani filmovi sa međunarodnog festivala “Kratka forma”.

Boban Stefanović / Foto: Moravički Portal

“Publika će među brojnim naslovima u petak moći da pogleda nagrađene kratke filmove  “Pet minuta do kupanja” iz Rusije,  “Rez” iz Irana i “9 koraka” iz Španije” – rekao je Boban Stefanović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Od 1. jula bioskopski repertoar će činiti dvadesetak filmskih naslova. Reč je o filmova iz tekuće i prethodne godine, koji su se izdvojili svojom gledanošću i kvalitetom, kao i filmovi kojima je usled nastupanja pandemije, prekinuto bioskopsko prikazivanje. Nakon završetka akcije “Povratak u bioskope, od 15. jula, na repertoarima bioskopa naći će se i prve premijere. Za 23. jul, planirana je projekcija najnovijeg Diznijevog filma “Mulan”.

Što se festivala “Kratka forma” tiče u toku je selekcija filmova za takmičarske kategorije. Selekciona komisija do kraja avgusta odabraće najbolje filmove u kategorijama: filmovi do jednog minuta, do 3 minuta, od 3 do 15 minuta i filmsko stvaralaštvo dece i omladine. Pristiglo je oko 1000 filmova, koje potpisuju autori sa svih meridijana. Ovogodišnji festival biće održan od 23. do 27. septembra.

“Mogu da kažem samo da ima dosta kvalitetnih filmova, tako da će i ove godine program biti veoma bogat i zanimljiv i što se tiče profesionalnih kategorija i što se tiče kategorija filmskog stvaralaštva dece i omladine” – rekao je Stefanović dodavši da će tokom trajanja festivala biti organizovan i niz edukativnih sadržaja, radionica i predavanja.

Inače, Ministarstvo kulture i informisanja juče je donelo rešenje da sa 200.000 dinara finansijski podrži festval “Kratka forma” u Gornjem Milanovcu.

Dragan Arsić / Foto: Moravički Portal

“Ono što mogu da najavim je da očekujemo još rezultata za savremeno stvaralaštvo. Mi smo konkurisali sa više projekata, ali u svakom slučaju, to je još jedan pozitivan podstrek i dokaz da Ministarstvo kulture i informisanja prepoznaje sve ono što Kulturni centar u Gornjem Milanovcu radi.” – rekao je Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac.

S obzirom da je ukinuto ograničenje za okupljanje ljudi na otvorenom, i da će projekcije biti u letnjoj bašti, publika nema razloga za brigu. Stolice će biti postavljene uz poštovanje mere fizičke distance, tako da posetiocima preostaje samo da uživaju u bioskopskim projekcijama odabranih filmova.

Moravički Portal / Milica Vukelić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *