Očekuju se rezultati testa na Covid 19 za još jednog pacijenta sa upalom pluća

Tokom današnje konferencije za novinare Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu, Direktor Doma zdravlja Aleksandar Čivović podsetio je sugrađane da je radno vreme ove ustanove svakog radnog dana od 7 do 18 časova, kao i da febrilni pacijenti treba da se jave u prijemnu ambulantu. On je rekao da pored pacijenta kod koga je juče potvrđen virus Covid 19, a koji se nalazi na lečenju u KBC-u Kragujevac, imamo još jedno lice iz iste kompanije, sa upalom pluća, koje se leči na grudnom odeljenju Opšte bolnice, ali da za njega rezultati još nisu potvrđeni.

“Oba lica zaposlena su u istoj kompaniji i mi smo od direktora kompanije dobili spisak svih zaposlenih koji su bili u kontaktu sa ovim licima, smena pre, smena u kojoj su radili i smena posle njih. Napravljena je jedna vrsta izveštaja koji je dostavljen policiji i ta lica dobiće rešenje sanitarnog inspektora o samoizolaciji u toku današnjeg dana. Takođe, Zavodu za javno zdravlje dostavljen je spisak svih zdravstvenih radnika koji su bili u kontaktu sa zaraženim licima. Svi zdravstveni radnici nosili su prilikom kontakta zaštitnu opremu, tako da za sada nema potrebe da i oni budu izolovani” – rekao je Čivović.

Čivović je pomenuo i jedno  lice koje je, na samom početku razvoja simptomatologije kod pacijenta sa Covid 19 virusom, bilo u kontaktu sa zaraženim bez zaštitne maske. To lice je prema savetu zdravstvenih radnika od početka u samoizolaciji, bez obzira što u tom trenutku još uvek nije bilo potvrde na prisustvo Covid 19 virusa.

“Ta osoba je iz Čačka i ne radi već neko vreme, tačnije već devet dana je u samoizolaciji, a danas bi trebalo da dobije i zvanično rešenje od sanitarnog inspektora” – objasnio je Čivović.

Čivović je rekao da je kompanija, u kojoj su ova dva pacijenta zaposlena, dostavila spisak svih stranaca koji su boravili na teritoriji naše Opštine zbog instaliranja mašina i obuke zaposlenih za rad na tim mašinama. Sva ta lica napustila su našu zemlju pre uvođenja vanrednog stanja.

„Ono što nam je takođe dostavljeno je i gde su boravila ta lica i sa kim su sve dodatno bila u kontaktu, ali za sada nema potrebe za nekim daljim postupanjem u tom smislu, jer je prošao jedan duži vremenski interval, koji pravi jednu distancu, u odnosu na mogućnost razvijanja neke šire epidemije, gde bi oni mogli biti izvor“ – zaključio je Čivović.

On je još jednom apelovao na građane, da čak i ako se osećaju dobro, smanje socijalne kontakte i pridržavaju se svih mera koje preporučuje Zavod za javno zdravlje Srbije, jer i lica bez simptoma mogu biti prenosioci zaraze. Takođe, podsetio je građane da bez preke potrebe ne dolaze u Dom zdravlja, već da prvo pozovu telefonom i potraže savet dežurnih lekara.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *