Objavljena imena nagrađenih umetnika na 15. Bijenalu minijature

U susret otvaranju 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature danas je održana konferencija za novinare na kojoj su saopštena imena nagrađenih umetnika u sedam kategorija.

Međunarodno bijenale minijature u Gornjem Milanovcu održava se od 1989. godine. Ove godine otvaranje je bilo planirano za 21. april, ali zbog epidemiološke situacije u našoj zemlji taj datum je pomeren za 6. jun. Na današnjoj konferenciji novinarima su se obratili direktor Kulturnog centra Dragan Arsić, urednik likovnog programa KC Radoš Gačić i predsednik umetničkog saveta Božidar Plazinić. Na ovogodišnje bijenale radove su poslali umetnici iz 27 zemalja.

Bijenal minijature
Bijenal minijature, Foto: Moravički Portal

Direktor Kulturnog centra Dragan Arsić rekao je da će, s obzirom da još uvek važi zabrana okupljanja za više od 50 ljudi, ovogodišnje otvaranje biti skromnije, kao i da će za sve posetioce izložbe biti obavezno nošenje ličnih zaštitnih sredstava. U galeriji će istovremeno moći da prisustvuje najviše 10  posetilaca.

Inače, na konkurs ovogodišnjeg bijenala pristiglo je 967 radova, a nakon rada selekcione komisije za izložbu je izabrano 689 radova od 423 autora. Pored gran prija dodeljene su i nagrade za svih 7 kategorija – slikarstvo, grafiku, skulpturu, crtež, primenjenu umetnost, fotografiju i intermediju. Gran pri nagrada iznosi 1,500 evra, dok nagrade po kategorijama iznose 500 evra.

Na ovoj konferenciji ekskluzivno su objavljena i imena dobitnika nagrada u 7 kategorija. Gran pri osvojio je Zoran Bogdanović za svoj diptih skulptura, nagradu za slikarstvo osvojio je Nikolaj Buzov iz Bugarske, za grafiku nagrađena je Joana Papadimitriju iz Velike Britanije, a za skulpturu Dragana Kojić iz Srbije. Za najbolji crtež  nagrađen je Branko Raković, u oblasti primenjene umetnosti nagradu je dobio Rastko Ćirić, nagrada za fotografiju pripala je Tanasisu Raptisu iz Soluna, a za intermediju nagrađena je Milica Janković iz Crne Gore.

Predsednik umetničkog saveta Božidar Plazinić istakao je da su ovakve manifestacije najbolji način za promociju jednog grada, rekavši da je Gornji Milanovac upravo zbog Bijenala poznat u raznim umetničkim krugovima širom sveta.  Izložba će trajati od 6. juna do 31. avgusta, a katalog celokupne izložbe biće dostupan i na sajtu bijenala minijature.

Moravički Portal / Milica Vukelić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *