Obeležena slava grada Čačka i hrama Vaznesenja Gospodnjeg

Svečanom svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskih kolača, danas je u Čačku obeležen Spasovdan Krsna slava hrama Vaznesenja Gospodnjeg i grada Čačka. Od ranog jutra brojni vernici punili su portu i hram u centru grada.  

starešina Marko Mirković
starešina Marko Mirković, Foto: Moravički Portal

„Danas naša sveta crkva i grad Čačak slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, praznik kada se Gospod Isus Hristos vazneo na nebesa, blagoslovio je svoje učenike, a preko njih sve nas i najavio svoj drugi dolazak koji mi iščekujemo. Posle deset dana slavićemo praznik pedesetnicu kada je i rođendan crkve, odnosno kada se dogodio silazak svetoga duha na apostole. Kao što su bolnice mesta gde se ljudi leče od raznih ovozemaljskih bolesti, tako je i crkva bolnica spas od najveće ljudske muke a to je smrt. Svi koji veruju u vaskrsloga Gospoda i pričešćuju se njegovim telom i krvlju, to znaju i osećaju. Svaki čovek rođen na zemlji mora da prođe kroz smrt, i svakim svojim danom na zemlji toj smtri smo bliži. Zato je crkva i rođena na zemlji i u njoj obitava sam Bog blagodaću duha svetoga“, kazao je protojerej Marko Mirković, starešina hrama Vaznesenja Gospodnjeg.

Litija
Litija, Foto: Moravički Portal

Svetoj liturgiji je prisustvovalo kompletno rukovodstvo Čačka. U besedi starešine crkve našlo se mesta i za brojna dela koje je vlast učinila da se hram nakon kompletne rekonstrukcije, danas oslikava freskama.  

Milun Todorović
Milun Todorović, Foto: Moravički Portal

„Čestitam slavu svim Čačankama i Čačanima i naravno bratstvu hrama Vaznesenja Gospodnjeg koje danas takođe slavi Spasovdan. Dao Bog da se češće okupljamo u zdravlju i sreći, da budemo jedinstveni i složni i da u budućem vremenu budemo još hristoljubiviji i veći vernici. Da se više poštujemo i uvažavamo na radost svih nas, a najviše naših najmlađih“, izjavio je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Liturgija
Liturgija, Foto: Moravički Portal

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg, poznatiji kao Spasovdan, u narodu je oduvek imao veliki značaj. Tome u prilog svedoči i činjenica da je najveći srpski istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen na isti praznik pet godina kasnije. Spasovdan je stočarski i ratarski praznik, a slavi se i kao Krsna slava ili zavetina čitavog sela.

Spasovdan simbolično ukazuje na stalno uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost izražavajući duševnu i moralnu snagu naroda.

Za Moravički Portal iz Čačka, Gordana Injac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *