Obeležena 205. godišnjica od čuvenog boja na Ljubiću

U Čačku je obeležena 205. godišnjica od bitke na Ljubiću i smrti Tanaska Rajića zapovednika srpske artiljerije. Čuveni Boj na Ljubiću vođen je 6. juna 1815. godine za oslobođenje Čačka i stvaranje moderne srpske države i najznačajniji je u Drugom srpskom ustanku.

Ceremoniju obeležavanja 205 godina od boja na Ljubiću kod spomenika Tanasku Rajiću predvodio je  državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, a počast su odali i pripadnici Vojske Srbije, predstavnici Moravičkog upravnog okruga, grada Čačka i brojnih udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Milun Todorović
Milun Todorović, Foto: Moravički Portal

“Veliki dan, veliki datum za sve Čačane, za sve rodoljube. Tanasko Rajić, 6. juna 1815. godine sa svojim junacima je ovde položio život. To je u stvari kamen temeljac za srpsku državnost koja se nedugo zatim i dogodila”, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Organizator komemorativnog okupljanja bio je vladin  Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije koji u svom  programu ima oko 68 državnih ceremonija.

Zoran Antić
Zoran Antić, Foto: Moravički Portal

“Uloga Tanaska Rajića i naših slavnih predaka je doprinela da Miloš Obrenović može da uđe u proces izrade i stvaranja, dogovorom na Beličkom sporazumu sa Marašli Ali Pašom, temelja moderene srpske države”, podsetio je državni sekretar Zoran Antić.

Prema rečima Antića, država vodi računa da sve važne događaje iz istorije obeleži na dostojanstven i častan način i tako se oduži našim precima.

Ostalo je zapisano da su se na brdu Ljubić, nalazili utvrđeni srpski šančevi, a Turci su opkolili Rajićev položaj i uspeli da ga savladaju. Međutim, u bici je poginuo i turski zapovednik Imšir paša, a Srbi su uspeli da izvojevaju pobedu.

Brdo Ljubić
Brdo Ljubić, Foto: Moravički Portal

Spomen kompleks na brdu Ljubiću

Na brdu Ljubić gde se nalazi spomenik slavnom Tanasku Rajiću podignut je i hram Svetog Kneza Lazara, kao i parohijski dom. Kompleks je deo turističke ponude Čačka i predstavlja destinaciju koju rado posećuju ne samo građani Čačka i okoline već i drugih gradova Srbije i inostranstva. Zbog toga se u njegovom sastavu nalazi i Infocentar i suvenirnica Turističke organizacije, kao i igralište za decu. Put do brda Ljubić je uređen i asfaltiran, a obezbeđeno je i dovoljno parking mesta.

Hram Svetog Kneza Lazara
Hram Svetog Kneza Lazara, Foto: Moravički Portal

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *