Obeležavanje 8.maja -75 godina oslobođenja Norveške

Povodom 75-godišnjice oslobođenja Norveške 1945, Društvo prijateljstva je 8. maja skromno obeležilo jubilej na vrhu planine Korgfjellet – tačno između opština Vefsn i Hemnes. Na vrhu planine smo se ponovo sreli sa zimom. Ova godina  nam je donela velike količine snega. Spomenik je bio  sakriven ispod najmanje  tri metra snega. Cveću koje smo doneli sneg je poslužio kao vaza.

Polaganju cveća prisustvovala je predsednica opštine Vefsn Berit Hundåla, predsednik opštine Hemnes Paul Asphaug, članovi upravnog odbora društva Rigmug Leknes, Jim Nerdal i predsednik društva Rolf Fjellestad.

Rolf se kratkim govorom obratio prisutnima: „Sloboda i samostalnost nije nešto što se podrazumeva. Posle 5 godina okupacije, konačno smo dobili slobodu 8.maja 1945. Tih pet godina su ostavile veliki i večni trag u nasoj naciji. Obeležavanje i proslava oslobođenja je jedan dobar i dostojanstven način da se oda počast onima koji su žrtvovali svoje živote i zdravlje dok su se borili za našu slobodu. Dan oslobođenja je jubilej i demokratije i solidarnosti za koji se svi borimo i čuvamo.  U isto vreme dok obeležavamo oslobođenje, želimo i da se setimo svih jugoslovenskih zarobljenika koji su morali da se bore za svoje živote ovde u Norveškoj u toku rata. Samo ovde u Vefsnu i Hemnesu živote je izgubilo 646 zarobljenika – sa obe strane Korgen planine od 1942 do 1945. Ovo je takođe jedan deo istorije koja je ostavila večne tragove i sećanja. Na temeljima straha i smrti nastalo je prijateljstvo. Ove prijateljske veze žive i dalje prenose se na nove generacije. To moramo čuvati i truditi se da se prijateljske veze i dalje razvijaju i zive. U ime Društva prijateljstva, zelim da se najtoplije zahvalim i setim svih onih koji su se žrtvovali tokom tih pet ratnih godina – koji su nam, svako na svoj način doneli slobodu. Takođe treba da se setimo svih onih koji su izgubili život u borbi za to sto je najveće što jedan čovek može da ima – život u slobodi– istakao je Rolf Fjellestad. Trenutak na Korgplanini je okončan minutom ćutanja.  

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac zahvalio se prijateljima iz Norveške, na svemu što su učini za naš narod, ali i na negovanju sećanja na jugoslovenske zarobljenike.

Čovek je bogat kada ima prijetelje – rekao je Kovačević i dodao –  ali posebno je značajno čuvati prijeteljstva rođena u teškim danima zajedničke borbe i prenositi ih na buduće generacije, jer na taj način nikada neće biti zaboravljeni oni koji su sećanje zaslužili.

Moravički Portal / Mirjana Milićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *