Obeležavanje 205. godišnjice od bitke na Ljubiću i godišnjice smrti Tanaska Rajića

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić predvodiće državnu ceremoniju povodom obeležavanja 205. godišnjice od bitke na Ljubiću i godišnjice smrti Tanaska Rajića koja će biti održana 6. Juna u 11.00 časova kod spomenika Tanasku Rajiću na brdu Ljubić kod Čačka, saopštio je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Tim povodom državni sekretar će položiti venac i odati počast junacima palim na Ljubiću i Tanasku Rajiću.

Organizator komemorativnog okupljanja je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vence će takođe položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Moravičkog upravnog okruga, gradonačelnik Čačka, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Bitka  na Ljubiću odigrala se 6. juna 1815. godine i najznačajnija je u Drugom srpskom ustanku. Tom prilikom čuvajući topove, poginuo je Tanasko Rajić, zapovednik srpske artiljerije.  Na brdu Ljubić, nalazili su se utvrđeni srpski šančevi, Turci su opkolili Rajićev položaj i uspeli da ga savladaju. Međutim, u bici je poginuo i turski zapovednik Imšir paša, a Srbi su uspeli da izvojevaju pobedu na Ljubiću.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *