Novi Pravilnik za oslobađanje od plaćanja participacije

Za svaku kalendarsku godinu donosi se novi pravilnik. Trenutno aktuelni stupio je na snagu 22. februara. Sve potvrde o oslobađanju plaćanja participacije izdate tokom prošle godine, prestale su da važe stupanjem novog Pravilnika na snagu, a Filijale i ispostave Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje u celoj Srbiji primaju zahteve za izdavanje novih potvrda.

Ono što je za osiguranike bitno je da se pravo za ostvarivanje participacije ostvaruje tako da osiguranik ima prihode ispod Cenzusa propisanog pravilnikom, koji se utvrđuje minimalnom zaradom u neto iznosu po članu domaćinstva, koja se dokazuje potvrdom poslodavca u mesecu kada se podnosi – kaže  Nadežda Simović, vd direktora Filijale RFZO u Čačku i dodaje – kada su samci u pitanju, onda se Cenzus utvrđuje tako što se minimalna zarada uveća za 30%.

Uz zahtev je potrebno priložiti potvrdu poslodavca o visini isplaćene zarade, ili kopiju dokumenta kojim se dokazuje visina isplaćene penzije, ako je u pitanju ugovorni odnos, onda se dostavlja potvrda isplatioca naknade koja je ugovorena.

Pravo na besplatnu participaciju imaju još i dobrovoljni davaoci, ratni vojni invalidi, davaoci organa i tkiva, lica starija od 65 godina. 

Filijala za Moravički okrug  obuhvata Čačak, Gornji Milanovac, Lučane i Ivanjicu i ima ukupno 198.000 osiguranih lica, od toga broja 41.000 čine Milanovčani. 

Mirjana Milićević / Moravički Portal / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *