Novi potvrđeni slučajevi uglavom sa blagim simptomima

Od juče pristiglih rezultata testova, četiri lica su potvrđeno pozitivna na virus COVID 19. Dve osobe su sa već postojeće liste kontakata a dva lica su nova, iz iste porodice. U toku su ispitivanja njihovih kontakata i bliže informacije imaćemo u toku današnjeg dana – rečeno je današnjoj Konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac. Obzirom da lica imaju svoju firmu biće provereno da li je potrebno i zaposlene testirati, da li su bili u neposrednom kontaktu i da li su zaražena lica radila u predhodnom periodu.

– Od početka pandemije broj obolelih lica  na području milanovačke opštine je 43, na žalost 4 lica je preminulo a  10 izlečeno. Trenutno je lečenju  29 lica – rekao je Dejan Kovačević, komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije i naglasio  – sve više pacijenta koji se javljaju nisu za hospitalizaciju, već za kolektivni smeštaj, što je dobro jer nemaju nikakvu ili jako blagu kliničku sliku, što ukazuje da virus slabi u odnosu na početak pandemije.

U poslednja 24 sata što se tiče mera zabrane kretanja zabeležena su  dva kršenja Policijskog časa. Jedno lice je odmah procesuirano kod sudije za prekršaje i kažnjeno novčano, dok je drugo lice zadržano zbog upravljanja motornim vozilom u alkoholisanom stanju i danas će biti izvedeno pred nadležne organe.

Vlada Republike Srbije počela je sa relaksacijom mera

Kovačević je danas rekao da se prema zaključku Vlade  preporučuje svim privrednim subjektima, naročito onima koji obavljaju proizvodnu delatnost da rade, odnosno da nastave da rade punim kapacitetima uz poštovanje svih preventivnih  mera koje se odnose na sprečavanje širenja zaraze Covid 19 izazvane virusom SARS Cov 2, kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i svih korisnika usluga. To zapravo znači da moraju da se pridržavaju fizičkog razmaka između zaposlenih tj fizička distanca, odnosno da organizacija radnih aktivnosti i radnog prostora  bude takva da se izbegne direktan kontakt između lica kada god to priroda posla dozvoljava. Takođe obavezna je dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku. Obavezno je postavljanje dezobarijera dezinfekcionim sredstvom, hlornim preparatima, preparatima na bazi alkohola sa minum 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim  sredstvima koja su dobra u borbi sa Covid 19. Obavezna je zamena i korišćenje papirne,plastične ili platnene galanterije, kao i dezinfekcija nogu i ruku svih lica koja ulaze u poslovni prostor. Često provetravanje svih prostorija, redovno dezinfekcija zajedničkih i higijenskih prostorija. U slučaju sumlje da neko lice ima simptome zaraze Covidom 19, povišenu temepraturu, kašalj, kratkoću daha i otežano disanje odgovorno lice privrednog subjekta u obavezi je da bez odlaganja udalji lice iz radnih prostorija sa preporukom da se to lice odmah javi nadležnom Domu zdravlja, odnosno Covid ambulanti. I sve druge mere koje se mogu sprovoditi a da se ne remeti proces rada odnosno proizvodnje uz obezbedjivanje bezbednosti svih lica. Ovo je na preporuku Insituta za javno zdravlje Srbije  kao zaključak donela Vlada tj Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 – zaključio je Kovačević.

Moravički Portal / Mirjana Milićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *