Nove sorte šljive u čačanskom Institutu za voćarstvo

U čačanskom Institutu za voćarstvo nedavno su stvorene nove sorte šljive i višnje, a u postupku priznavanja su hibridi breskve i još nekih vrsta šljive. Za više od 70 godina rada iz ove naučne ustanove izašlo je 45 oplemenjih sotri raznog vrsta voća.

Sorte šljive stvorene u čačanskom Institutu za voćarstvo čine okosnicu voćarske proizvodnje u Srbiji i Evropu. Vođeni potrebama tržišta u Institutu je oplemenjivački rad usmeren ka potrebama tržišta i voćara koji se poslednjih nekoliko godina opredeljuju za sorte krupnijih plodova koje na rod stižu kasnije. Iz ove naučne ustanove do sada je izašlo 15 visokokvalitetnih sorti šljive, od kojih su tri stvorene nedavno.

Institut za voćarstvo vodeća naučna ustanova

Institut je do sada stvorio 45 vrsta voćaka, od toga 15 vrsta šljive. U skladu sa potrebama voćarskih proizvođača mi smo poslednjih nekoliko godina radili na novim sortama šljive. Reč je o sortama poznog vremena zrenja,
„divna“ i „petra“, ali moram da napomenem i sortu „nada“ koja je izuzetno dobra, naročito za sušenje, ima krupne plodove i vrlo je slična čačanskoj rodnoj koja je sinonim kvaliteta kada je šljiva u pitanju- izjavio je dr Milan Lukić,direktor Instituta za voćarstvo u Čačku dodajući da se 30 odsto voćnih zasada u Nemačkoj zasniva na sadnom materijalu čačanske rodne i čačanske lepotice.

Pored osnovne delatnosti, naučno istraživačkog rada, kao i selekcije i proizvodnje sadnog materijala Institut u Čačku od 2005. godine radi na ispitivanju genotipova na osnovu kog se mogu priznati nove sorte. Do danas su primili oko 100 zahteva, a priznali su oko 30 novih voćnih vrsta.

Dr Žaklina Karaklajić Stajić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo Čačak

„Naša ustanova je 2005. godine od strane Ministarstva prosvete i Ministarstva poljoprivrede imenovana za glavni ogledni centar za sprovođenje testova za priznavanje novih sorti. Pored usluga za špravna i fizička lica na tom polju, mi ispitivanja vršimo i za potrebe naše ustanove. Od 2005. godine do danas u Institutu je priznato tri sore višnje, „iskra“, „sofija“ i „nevena“, devet sorti šljive, od kojih su najskorije „divna“, „petra“ i „lana“. Institut ima i dve priznate sorte kruške „julijana“ i „anđelija“,
što je veliki uspeh za našu naučnu ustanovu“
, rekla je dr Žaklina Karaklajić Stajić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo Čačak. 

Sertifikovan sadni materijal čačanskog Instituta

Tri nove sorte najzastupljenije voćne vrste u Srbiji koje su izašle iz laboratorija Instituta za voćarstvo u Čačku odlikuju se krupnim plodovina i otpornošću na zarazne bolesti, pre svega šarku. Nove sorte nisu zahtevne u primeni pomotehnoičkih mera.

Sadni materijal  Petre i Lane u prodaji bi trebalo da se pojavi naredne godine, međutim čačanska lepotica i čačanska rodna još uvek prednjače kada je reč o izboru čačanskih voćara.

Gordana Injac / Moravički Portal / Foto: dr Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo Čačak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *