Nove mere Opštinskog štaba za vanredne situacije

Na osnovu člana 43. stav 1. tačka 7. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Službeni glasnik RS“, broj 87/2018), člana 10. Uredbe o sastavu načinu i organizaciji rada štabova za vanredne situacije („Službeni glasnik RS“, broj 27/2020), Štab za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac, na  redovnoj sednici, održanoj  elektronski, dana 04.09.2020. godine, doneo je:

Z A K Lj U Č A K

1.    Epidemiološka situacija od zarazne bolesti COVID-19 na teritoriji opštine Gornji Milanovac je povoljna, deveti  je dan bez promene. Od ukupno 125 lica potvrđeno pozitivnih na korona virus, 1 lice je hospitalizovano u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu, 7 lica je preminulo, 113 lica izlečeno a 4 lica je u kućnoj izolaciji.
2.    Obavezna je primena i poštovanje važećih propisa Vlade Republike Srbije dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti Kovid-19. Na snazi je primena Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19 („Sl. glasnik RS“, br. 66/20, 93/20, 94/20, 100/20, 109/20 i 111/20), kojom je definisano,

Obavezno nošenje zaštitnih maski:

Za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru, građani su dužni da, zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti KOVID-19, obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje jedan i po metar između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka 4 m² može biti prisutno jedno lice.Na javnim mestima na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje jedan i po metar (ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.). U javnom drumskom i železničkom prevozu putnika obavezno je nošenje zaštitnih maski. Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji dužni su da obezbede da deca nose zaštitnu masku u svim navedenim slučajevima.

Primena preventivnih mera u odnosu na zaposlene i korisnike usluga

Pravna lica i preduzetnici (poslodavci) koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo i usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića, tu delatnost, odnosno pružanje usluga mogu da obavljaju, odnosno da posluživanje korisnika vrše u zatvorenom prostoru i u prostoru organizovanih bašti na otvorenom – uz primenu preventivnih mera. Dužni su da, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 (organizovanje procesa rada koji obezbeđuje održavanje fizičke distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, obaveznu dezinfekciju mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski od strane zaposlenih – za pružanje usluga na otvorenom, kao i dodatne mere ograničenog broja lica u prostoriji, a u slučaju manjeg rastojanja od dva metra između korisnika, pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i od korisnika usluga – za pružanje usluga u zatvorenom prostoru)  i da u tom smislu donesu poseban Plan primene mera.

Pravna lica i preduzetnici (poslodavci) koji prodaju robu ili pružaju usluge u trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, a koja obuhvata prodaju robe i vršenje usluga u lokalima u koje se ulazi iz većeg zatvorenog prostora i priređivači posebnih i klasičnih igara na sreću, dužni su da, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19,Dužni su da organizovanje procesa rada koji obezbeđuje ograničen broj lica u prostoru, održavanje fizičke distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski od strane zaposlenih i korisnika usluga, i da u tom smislu donesu poseban Plan primene mera.

Ograničeno radno vreme

Ugostiteljski objekati koji nemaju baštu i noćni klubovi,  neće raditi od 21.00 čas do 06.00 časova narednog dana, Ugostiteljski objekati koji imaju baštu neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21.00 čas, a u otvorenom delu objekta (bašti) od 01.00 časa do 06.00 časova narednog dana,Prodavnicama, trgovinskim centarima i drugim maloprodajnim trgovinskim objektima ograničava se, tako da ti objekti neće raditi od 23.00 časa do 06.00 časova narednog dana

Održavanje javnih kulturno-umetničkih događaja

Prilikom održavanja javnih kulturno-umetničkih događaja u zatvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno, i to tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.Kada se javni kulturno-umetnički događaj održava na otvorenom prostoru, dozvoljeno je prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno tako da se između posetilaca održava distanca od najmanje jedan i po metar, uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja

Na snazi je primena Naredbe o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima 

(„Službeni glasnik RS“, br. 100/2020 i 111/20), kojom se, zabranjuju javna okupljanja na celoj teritoriji Republike Srbije na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 30 lica, s tim što rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 1,5 m, odnosno na svaka 4 m² može biti prisutno jedno lice.

3.    Sprovođenje mera, kontroliše nadležna inspekcija Opštinske uprave  u okviru redovnih i poverenih poslova nadzora u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.
4.    Štab će redovno informisati i obaveštavati stanovništvo i javnost o svim bitnim činjenicama od značaja za zaštitu i spasavanje.

Moravički Portal / Opštinski štab za vanredne situacije / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.