Nova vozila za milanovačke vatrogasce

Vatrogasno spasilački bataljon Moravičkog okruga ušao je u 2020. godinu sa novom opremom, vozilima i ljudstvom. Jedinice Vatrogasno-spasilačkih službi u Čačku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici i Guči sa postojećih 100 dobili su pojačanje od još četiri vatrogasca-spacioca. U Gornji Milanovac je stigla nova cisterna za gašenje požara i jedno terensko putničko vozilo.

Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama koji je stupio na snagu prošle godine, jasno su definisani uloge i zadaci štabova za vanredne situacije i lokalnih samouprava, kao i svih drugih subjekata u tom sistemu. Nacionalna platforma za smanjenje rizika od katastrofa predviđa i bolju opremljenost vatrogasno-spasilačkih jedinica.

„Dobili smo značajne količine opreme za naše pripadnike, prvenstveno za intervencije na terenu. Ta oprema će nam pomoći da se lakše snađemo kada su u pitanju šumski i požari na otvorenom. Takođe dobili smo i opremu za rad u zimskim uslovima, kada su niske temperature i velike količine snega. Takođe stigla je i oprema za situacije kada imamo poplave. Dobili smo i dva nova vatrogasna vozila, jedno je otišlo u Ivanjicu, a drugo u Gornji Milanovac. Dobili smo i više terenskih vozila za različite namene“, izjavio je Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga.

Krajem prošle godine u nastavnom centru u Kuli je obavljena promocija 5. i 6. klase novih pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica. Prema najavama zapošljavanja novih vatrogasaca

„Mi praktično već sada imamo četiri vatrogasca-spasioca u našim jedinicama. Dvojica su u Čačka, a dvoje je u Ivanjici, što je naročito značajno jer su došli na mesto kolega koji su otišli u penziju. Najava ministra je da će prijem novih vatrogasaca biti vršen kontinuirano i tokom ove i narednig godina sve dok se ne postigne optimalan broj pripadnika spasilačko-vatrogasnih jedinica“, zaključuje Dragiša Broćić.

Teren koji pokriva stotinak vatrogasaca Moravičkog okruga se prostire na više od 3.000 kilometara kvadratnih, sa oko 212.000 stanovnika. Prema prvim nezvaničnim podacima prošla godina je bila jedna od retkih u kojoj je broj intervencija bio ispod godišnjeg proseka. Podsetimo, pre dve godine vatrogasci u Moravičkom okrugu gasili su 40 požara u jednom danu.

Gordana Injac / Moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *