Nova, moderna trafostanica u Nevadama u funkciji od 5. juna

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac obišao je danas lokaciju trafo stanice 110 u Nevadama, gde su u toku radovi na izgradnji potpuno nove stanice.

Zamenjena je sva oprema korišćena u predhodnih 30 godina i ugrađena je nova najsavremenije generacije. Vrednost radova je oko 3.5 miliona evra, investitor je Elektroprivreda Srbije a predviđeno je da nova trafostanica bude puštena u rad 5. Juna.

Ugrađeno je novo 110 kilovatno razvodno postrojenje, prekidači su najsavremenije generacije sa izolacijom, zatim mikroprocesorska zaštitna oprema, kao i uređaji koji su daljinski kontrolisani i upravljiji. Ugrađen je i videonadzor kompletnog postrojenja – rekao je danas Saša Stefanović, koordinator Distributivnog centra Kraljevo. Transformatori su domaće proizvodnje, proizvedeni u “Vinelu” sa sniženim gubicima i daleko pouzdaniji od predhodnih. Na lokaciji starog razvodnog postrojenja 35 kw izgradili smo novu zgradu gde smo smestili kompletno novo razvodno postrojenje, takođe najsavremenije generacije. Ugrađeni su mikroprocesorski zaštitni uređaji, daljinski upravljivi i vakumski prekidači. Omogućili smo značajno pouzdranije snabdevanje čitavog konzuma Gornjeg Milanovca koji zaista to zaslužuje kao i privreda ovog kraja. Radovi su u punom jeku, planiramo da završimo do 20. Maja. Ispitivanje drugog dela postrojenja trajaće 10-15 dana, i planirano je da od 5. juna sve bude u funkciji – naglasio je Stefanović.

Saša Stefanović, koordinator Distributivnog centra Kraljevo

Stefanoviće je istakao dad a su stopirani smo sve radove koji su vezani za uklapanje u postojeću distributivnu mrežu kako bi se izbegli planska isključenja tokom vanrednog stanja.

Od ovog trenutka možemo da planski, u dogovoru sa lokalnom samoupravom i privredom, obavljamo redukciju potrošnje u pojedinim delovima gradu u skladu sa potrebama priključenja potrošača na novu trafo stanicu – naglasio je Saša Stefanović.

Iako je bilo planirano da ovi radovi budu završeni mnogo ranije, zbog vanrednog stanje rokovi su  delimično pomereni ali radnici Elektroprivrede su i u tom periodu obavljali deo poslova. – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine i dodao – a danas smo ovde da vidimo kako  teku radovi I kada je planiran završetak.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

– Milanovac će dobiti trafostanicu savremenog tipa, vrednost radova je oko 3.5 miliona evra što je ogromna investicija za Gornji Milanovac – kaže Kovačević. – To znači da nećemo više imati prekide u snabdevanju električnom energijom, kao što smo imali u nekom predhodnom periodu.  Ovo neće biti kraj investicije Elektroprivrede Srbije u rudničko takovski kraj, jer smo se dogovorili da u nekom narednom periodu zamenimo sve bandere I drvene stubove u selima gde imamo loša napajanja – istakao je Kovačević i izrazio zahvalnost  Miloradu Grčiću, vd direktora EPS-a i Saši  Stefanoviću koordinatoru Distributivnog centra Kraljevo koji su prepoznali Gornji Milanovac kao jedan industrijski centar, koji je u Moravičkom okrugu najveći potrošač industrijske struje.

Inače, Trafo u Gornjem Milanovcu izgrađen između 1972. i 1974. godine kada je pušten u rad, od tada, osim intervencija prilikom kvarova i nekih neophodnih zamena unutar trafoa, nije rađen neki ozbiljniji zahvat.

Moravički Portal / Mirjana Milićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *