Nova dva lica primljena u Opštu bolnicu sa sumnjom na Covid 19

Nova dva lica sa sumnjom na korona virus, primljena su u Opštu bolnicu u Gornjem Milanovcu,od kojih je jedno lice bilo u direktnom kontaktu sa osobom kojoj je potrvđeno prisustvo virusa i koje se nalazi u kliničkom centru u Kragujevcu. Kršenja policijskog časa nije bilo u predhodna 24 sata, kao ni zabrane kretanja starijih od 65 godina.

Komandant štaba za venredne situacije Dejan Kovačevic

Poslednjih dana imali smo dosta poziva od poljoprivrednih proizvođača koji žive na gradskom području, a imaju nedoumicu kako da u policijskom času obavljaju sve poslove vezano za poljoprivredu i stočarstvo. – Shodno naredbi Vlade Republike Srbije  o zabrani kretanja posle 17 h radnim danom i vikendom posle 15 h, Ministarstvo poljoprivrede u slučaju obavljanja neophodnih poslova u oblasti stočarstva, pčelarstva i ratarstva omogućilo je podnošenje zahteva za odobrenje kretanja sektoru za poljoprivrednu inspekciju, u okviru Ministarstva, na čijem sajtu se nalaze sve informacije vezane za to – rekao je danas Dejan Kovačević, komandant Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac.Kancelarija za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac je u svakodnevnom kontaktu sa službama Ministarstva kao i sa poljoprivrednicima iz naše opštine. Preko Kancelarije je moguće dobiti sve informacije kako treba podneti zahteve a onima koji to nisu u mogućnosti zahtev će podneti opštinska Kancelarija za poljoprivredu. U navedenoj elektronskoj prijavi popunjavaju se polja koja bliže određuju granu poljoprivredne proizvodnje, datum i vreme obavljanja delatnosti kao i koja je katastarska opština i koji je broj katastarske parcele koju poljoprivrednici poseduju. Po dobijanju odobrenja, poljoprivredni proizvođač popunjava potvrdu koja se nalazi na sajtu i koju moraju nositi sa sobom. Rok za dobijanje odobrenja je 48 sati. Sve informacije o funkcionisanju tokom vanrednog stanja poljoprivrednici mogu dobiti putem elektronske pošte Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac i putem telefonskog broja032/ 515-0-528 – zaključio je Kovačević.

Od sutra je predviđen novi način informisanja i to tako što će Opštinski štab za vanredne situacije sve što se tiče zarazne bolesti COVID 19 zajedno sa Opštom bolnicom i Domom zdravlja slati na jedinstvenu adresu Vlade Republike Srbije, odnosno na Krizni štab epidemiologa, koji će takve informacije u narednim danima prenositi javnosti a mi ćemo organizovati konferencije za medije po potrebi o tome šta je sve preduzela opštinska vlast u novonastaloj situaciji, i šta mi radimo kako bi ublažili sve posledice širenja korona virusa kako bi olakšali život naših sugrađana –istakao je Kovačević.

Cisterne sa natrijum hiperhloridom

Na pitanje da li će i u Gornjem Milanovcu biti postavljene cisterne sa natrijum hiperloridom Kovačević je rekao – juče smo razmatrali takvu opciju, s obzirom da je u pitanju dezinfekciono sredstvo za spoljašnju upotrebu. Svi Milanočani  mogu se obratiti Javnom komunalnom preduzeću za dobijanje istih ali još uvek se nismo odlučili da to bude van kontrole ovog preduzeća, obzirom da se radi o tečnosti kojom treba da rukuju stručna lica. Postavljati cisterne bez nadzora, može imati kontraproduktivan efekat. Građani su od prvog dana uzimali ovu tečnost u JKP-u, tako da svi zainteresovani mogu nabaviti sredstvo bez problema, ali sa nestručnim rukovanjem takva tečnost može biti opasna.

Dodatni kapaciteti za smeštaj obolelih od COVIDA 19 sa lakšim simptomima

Razmatrano je nekoliko opcija  ukoliko dođe do potrebe. Na raspolaganju  imamo halu „Breza“, salu Tehničke škole i Kasarnu, objekte koji se vrlo brzo mogu prilagoditi takvoj nameni.  U Opštoj bolnici je na raspolagnju 50 kreveta, kada dođemo u situaciju da ti kapaciteti budu popunjeni više od 50%, onda ćemo preduzeti dalje korake. Spremni smo za nove kapacitete, ali se nadamo da do tog scenarija neće doći. Trenutno je na grudnom odeljenju 3 pacijenta, tako da još uvek ima dovoljno mesta – zaključio je Kovačević.

Moravički Portal / Mirjana Milićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *