NEDIMOVIĆ:Prerađivačka industrija jedan od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji

Prerađivačka industrija jedan je od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji, jer su benefiti višestruko veći ako na inostrano tržište izvezete gotov proizvod, a ne sirovinu, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Dobar primer da gotov proizvod bolje prolazi na inostranom tržištu jesu knedle sa šljivama kompanije „Moka“ iz Čačka koju je Nedimović obišao i rekao da su oni uspeli da spoje srpsku tradiciju i inovativnost.

Nedimović je rekao da je neophodno da naši proizvođači budu konkurentni na stranom tržištu, stoga, ističe, Vlada Srbije podstiče ulaganja u modernizaciju tehnologije, kupovinu i nabavku savremene opreme.

Nedimović dodaje da Srbija ne bi trebalo da bude zemlja koja samo izvozi kukuruz i voće u sirovom stanju, već da preradom i sinergijom nekoliko komponenata proizvođači naprave finalni proizvod.

„Taj proizvod je onda konkurentan kako na evropskom, tako i na svetskom tržištu, a zarada je i do tri puta veća“, rekao je Nedimović.

Naime, čačanska kompanija „Moka“ je najbolji primer koliko je važno ulagati u opremu, jer je nakon nabavke novih mašina duplirala proizvodnju.

Od 10.000 tona, sada se očekuje povećanje kapaciteta na 20.000 tona.

Na mesečnom nivou proizvodi čak 500 tona knedli i utroši oko 2.000 tona voća godišnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.