Nastavljaju se ulaganja u poljoprivredu i infastrukturu

Na danas održanoj sednici Opštinskog veća, razmatrano je i usvojeno osam tačaka. Među važnijim temama bilo je Razmatranje programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za područje opštine Gornji Milanovac.

Prvobitnim budžetom opštine Gornji Milanovac za 2020. godinu planirano je da uvećanje podsticaja za poljoprivredu bude 10% veći u odnosu na predhonu godinu, 2019.

Ovogodišnji budžet za poljoprivredu je 55 miliona i dobijena je saglasnost  od Republike Srbije i Ministartsva poljoprivrede a danas i od većnika opštine Gornji Milanovac da sa tim planom nastavimo i u narednim danima biće raspisan konkurs za poljoprivredne proizvođače kao i svake godine – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovaci dodao – mi se trudimo da svake godine uvećavamo iznose za subvencije, pa je tako  jedna od podsticajnih mera kada je nabavka novih traktora sa 400 hiljada povećana na 600 hiljada dinara.

I dalje imamo uključeno osiguranje što nam je jako bitno, jer svake godine na nekom delu teritorije imamo elementarne nepogode i uvođenje vanrednog stanje zbog toga – kaže Kovačević i naglašava – jako nam je bitno da naši poljoprivredni proizvođači osiguraju svoja gazdinstva i svoje proizvode. Nabavili smo oko 51 protivgradnu raketu i odvojili deo sredstava za subvenciju protivrgradnim strelcima za njihov rad. U toku godine očekujemo da počnemo zamenu stanica sa automatskim. Intencija opštine Gornji Milanovac je razvoj poljoprivrede i bez obzira što smo u ovakvoj situaciji kako mi tako i čitava Srbija, moram da naglasim da je naš budžet stabilan i da nema  odustajanja od projekata koje smo rešili da radimo ove godine. Biće malo pomeranja rokova, jer dva meseca ništa nije rađeno zbog pandemije ali se nikako ne odustaje – istakao je Kovačević.

Kovačević kaže da je od oko 15 miliona koliko je bilo opredeljeno za izgradnju nove zgrade centra za socijalni rad, jedan deo preusmeren na druge investicije jer je Ministarstvo odlučilo  da će finansirati tri tipa Centara za socijalni rad po veličini gradova i opština, i da očekuje  da će Gornji Milanovac  možda  dobiti ceo iznos potreban za ovaj posao. Za izgradnju nove zgrade završena je  projektna dokumentacija   i dobijene  su sve potrebne  građevinske dozvole.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac / Foto: Moravički Portal

Komentarišući posledice vanrednog stana na području opštine, Kovačević je rekao da je Opština Gornji Milanovac  prošla dobro kroz pandemiju, iako na žalost imamo i smrtnih slučajeva, da se sve vreme  radilo, da kompanije nisu prestajale sa radom i da  baš zbog toga ne očekuje umanjenje novca u budžetskoj kasi.

Dobro vođenom ekonomskom politikom opštine Gornji Milanovac, mi smo u svakom momentu na računu  imali dovoljno sredstava za plate svih direktnih i indirektnih korisnika budžeta kao  i za potrebe opštine, do kraja godine. Nikad nismo bili finansijski jači, domaćinski smo upravljali sredstvima i od danas ćemo moći da nastavimo sa svim javnim nabavkama koje smo stopirali zbog pandemije, kada su u pitanju svi infrastrukturni projekti. Sa svim novcem koji nam je na raspolaganju ulazimo u izgradnju infastrukture, infastrukturnih objekata  i subvencionisanje poljoprivrede jer to jeste način da naša ekonomija što brže krene na bolje – naglašava Kovačević.

U planu uređenje dečijeg igrališta iznad zgrade Starog suda                                                  

Deo novca opredeljnih za izgradnju zgrade Centra za socijalni rad biće iskorišćen u više namena, a jedna od njih je uređenje dečijih igralista.  Od  Ministarstva za demografiju i populacionu politiku Gornji Milanovac je dobio deo sredstava za uređenje prostora predviđenih u ovu namenu.

Tražili smo sredstva za dva igrališta a ukupna  vrednost radova je oko 15 miliona – kaže Dejan Kovačević. Odobrena su sredstva za deo projekta jednog igrališta i hoćemo bar taj deo da realizujemo, da ne bi vraćali novac. Iz budžeta smo opredelili 4 miliona i uradićemo igralište u centru grada, iznad zgrade Starog suda, potpuno ćemo ga rekonstruisati i napraviti onako kako treba da izgleda i sa bezbednosnog aspekta za decu ali i sa mnogo više sprava za razonodu – istakao je Kovačević.

Druga namena u koju će biti preusmerena sredtsva je  asfaltiranje dela koji se odnosi na pakiranje vozila u ulici Vojvode Milana, što nije bilo predviđeno projektom kao i asfaltiranje kružnog toka na izlasku iz Ljubićske ulice.

 Cilj nam je da rekonstrukciju ovih ulica  završimo kako treba do kraja, da nam ne bi ostajali delovi koji nisu urađeni – istakao je Kovačević.

Medju ostalim usvojenim tačkama danas su bile i Razmatranje predloga operativnog plana za vode II reda na teritoriji opštine za tekuću godinu kao i Razmatranje nacrta odluke o izradi plana detaljne regulacije „Predajnik centar Rudnik, Veliki Sturac“.

Moravički Portal / Mirjana Milićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *