Najveći udar na poslovanje hotelijera i poslastičara

Privredna komora apeluje na poslodavce da u uslovima vanrednog stanja ne otpuštaju radnike već ih šalju na prinudni godišnji odmor, izjavila je za Info24  šefica organizacione jedinice Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog urpavnog okruga u Čačku,  Gorana Tanasković.

Apel je stigao i do vlasnice poznate čačanske  Radionice za izradu torti i kolača „Dessert“ Zorice Selaković koja kaže da je obustavila proizvodnju i zaposlene poslala kućama.

„Ne mogu da otpustim radnike. Ima ih 19 koji rade u proizvodnji.  Poslala sam ih kući. Neki od njih su dobili slobodne dane, drugi su na prinudnom godišnjem odmoru. Veći problem je što stižu obaveze, rate za kredite, treba da se plati dobavljačima, druge obaveze i radnicim plata, a trenutno nikakvog priliva nemamo. Moraju ljudi od nečega da žive“, navodi Selaković.

Gorana Tanasković

Selaković se nada da će država osmisliti mere za pomoć privrednicima koji su najugroženiji situacijom izazvanom virusom korona i kaže da je već uputila dopis Privrednoj komori Srbije i Udruženju poslovnih žena „Nadežda Petrović“ u Čačku .

„Mi smo u velikom problemu. Naš najveći kupac je Studentski centar Beograd, imamo ugovore sa Domovima za srednje škole u Beogradu, Centrom „Sava“, UTP „Morava“ Čačak, od kojih živimo. Svi su obustavili porudžbine. Nema više ni proslava“, objašnjava Selaković.

U RPK Moravičkog i Raškog urpavnog okruga organizacionoj jedinici u Čačku potvrđuju da su u najnezavidnijoj poziciji hotelijeri, poslastičari, kolačari i ugostitelji, ali i pojedine manje proizvodne fimre.

„Javljaju nam se manje firme koje već imaju problem da nabave sirovine za proizvodnju za već ugovorene poslove. Međutim, većina proizvodnih firmi za sada uglavnom radi bez probelma jer imaju sirovina na zalihama“, navodi Tanasković i ističe da su prodavnice u Čačku  za sada dobro snabdevene.

Podsetimo, privrednici sve inforamcije povodom aktuelne situacije izazvane korona virusom mogu dobiti na Info servisu pokrenutom na zvaničnom portalu PKS.

Zorica Selaković

„Privredna komora Srbije, kao odgovoran partner privrede, pokrenula je Info servis uz pomoć koga privrednici mogu da se informišu o svim ključnim pitanjima u vezi sa poslovanjem u zemlji i inostranstvu, uticaju na pojedine sektore, kao i o najnovijim dešavanjima, zvaničnim preporukama i merama“, navodi se na portalu PKS Covid-19 servis za privredu.

Moravički Portal / Mirjana Aleksić / Foto: Udruženje poslovnih žena Nadežda Peteović iz Čačka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *