Nadležni apeluju da se odlože sva slavlja u zatvorenom prostoru

Zbog korona virusa u Čačku su jutros zatvorene Gimnazija i Ekonomska škola. Gimnazijalci koji su došli u prepodnevnu smenu, vraćeni su kući, jer su boravili u istoj prostoriji sa ženom za koju je potvrđeno da je pozitivna na covid 19. Naime, u subotu je jedan učenik Gimnazije  proslavljao punoletstvo u jednom čačanskom restoranu. Na tom skupu je bilo više 200 zvanica, a među njima i tetka iz inostranstva koja kada je doputovala u Čačak nije znala da je zaražena.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku epidemiolog dr Aksentije Tošić apelovao je na Čačane da otkažu sva zakazana okupljanja u zatvorenom prostoru, punoletstva, rođendane, ali i sve druge svetkovine dok se situacija ne stabilizuje.

Ako volite svoju i drugu decu nemojte organizovati nikakve proslave. Sačekajte, odložite taj događaj za neku bolju priliku – rekao je dr Tošić, dodajući da je na svim proslavama u zatvorenom prostoru mogućnost transmisije korona virusa ogromna.

U čačanskoj opštoj bolnici za sada na Infektivnom odeljenju nema pacijenata sa znacima ovog oboljenja, naglasila je dr Slavica Dragutinović.

Čačanski infektolog dr Mihajlo Luković, ističe da je korona virus nepoznata bolest kako za građane, tako i za lekare, zbog čega ne neophodno striktno pridržavanje predloženih mera Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije.

Korona se pre nije pojavljivala na našim prostorima, nemamo nikakva iskustva i možemo pratiti samo situacije u zemljama koje su se pre nas susrele sa ovim virusom. Trudimo se da što bezbolnije prođemo ovaj period i neophodno je da se svi pridržavamo onog što kažu ljudi iz struke, da poštujemo savete. Svi smo u maksimalnoj pripravnosti, ali neće biti dobro ako podlegnemo panici”, izjavio je dr Luković.

Podsećamo, ove nedelje je iz Čačka na Infektivnu kliniku u Beogradu smešten inženjer, Beograđanin, za koga se utvrdilo da je pozitivan na korona virus. 

Za INFO 24  iz Čačka, Gordana Injac / Foto: INFO 24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *