Nabujala reka Čemernica preti da ugrozi brojna domaćinstva

Nabujala reka Čemernica u Čačku već je ugrozila nekoliko domaćinstava u selima kroz koje prolazi, a najkritičnije je u mestu Baluga Preljinska  kod seoskog groblja. Gradski štab za vanredne situacije jutros je upozorio stanovništvo da se pripreme za evakuaciju i pozvao građane da se uključe u odbranu nasipa.

Nabujala reka Čemernica, Čačak
Nabujala reka Čemernica, Čačak, Foto: Moravički Portal

Čemernica se izlila kod starog mlina u Preljini i ugrozila jedno domaćinstvo. Ekipe Elektrodistribucije su isključile struju, a pripadnici Civilne zaštite su pomogli evakuaciju.

Svim građanima posebno onima koji žive u Baluzi Ljubićkoj, Baluzi Preljinskoj, Prislonici i Konjevićima jutros je upućeno upozorenje da uklone stvari i budu spremni za evakuaciju.

Nabujala reka Čemernica, Čačak
Nabujala reka Čemernica, Čačak, Foto: Moravički Portal

Građani ovog dela Čačka su ogorčeni i starhuju od nabujale reke, koja je ranijih godina plavila njihova domaćinstva nanosivši im nenadoknadivu štetu.

Smatraju da nadležni pre svega u državi nisu učinili sve kako bi ih zaštitli od poplava.

Zorica Topalović, Preljina
Zorica Topalović, Preljina, Foto: Moravički Portal

“Meni je već voda ušla u kuću. Od jutros od sedam sati kako sam zvala i grad i gradsku Civilnu zaštitu rekli su da nije njihova nadležnost, da je nadležnost Srbijavoda, Srbijavode kažu da nije njihova nadležnost. Ja onda stavrno ne  znam čija je, što nam ne kažu nećemo da radimo ništa i tačka. Mi smo spremni svakog sekunda ako padne kiša i kad malo orosi. Danas u kući sve što je ostalo dole je oštećeno, podovi, vrata su već povukla, a što se tiče njiva sve su njive otišle sve što je posejano otišlo je”, svedočila je vidno uznemirena u suzama meštanka Preljine Zorica Topalović.

Nabujala reka Čemernica, Čačak
Nabujala reka Čemernica, Čačak, Foto: Moravički Portal

Čemernica je bujična reka i kada su obilne padavina nije potrebno mnogo vremena da vodostaj poraste do kritičnog nivoa.

U lokalnoj samouprvi kažu da je situacija neizvesna i da čine sve što je do njih kako bi zaštitili pre svega živote stanovnika ugroženog područja.

U borbu protiv nabujale reke uključene su sve gradske službe, kao i volonteri.

Nabujala reka Čemernica, Čačak
Nabujala reka Čemernica, Čačak, Foto: Moravički Portal

“Činimo sve da sprečimo da do izlivanja reke Čemernice dođe. Očekujemo i nove padavine u toku dana, nešto manjeg inteziteta nego što je bilo noćas. Bilo je dosta problema na seoskom pdoručju ali bez ugroženih domaćinstava. Borimo se da sačuvamo imovinu i živote ljudi pre svega”, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Čačka Milan Bojović.

Živanića put, koji vodi od Konjevića do Preljine od jutros je bio zatvoren za saobraćaj, a prema izveštajima sa terena, Dičina se izlila u Prisloničko polje i nivo Čemernice ne opada.

Podsetimo, zbog izuzetno visokog vodostaja Čemernice 2014. i 2016. godine dogodile su se katastrofalne poplave u ovom delu Čačka.

Nabujala reka Čemernica, Čačak
Nabujala reka Čemernica, Čačak, Foto: Moravički Portal

Tada je više stotina domaćinstava, javnih i privrednih objekata i hektari poljoprivrednog zemljišta poplavljeno, a šteta procenjena na par miliajrdi dinara.

U proteklih šest godina radilo na sanaciji objekata, rečnih korita, podizanju bedema, a sredstva su obezbedili grad, država, brojni donatori poput Vlade Japana, kao i Evropska unija.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *