Na poligonu u Miokovcima kod Čačka izvedeno gađanje iz protivavionskog topa L-70 Bofors

Gađanje tempirnom municijom 40 mm u okviru verifikacionog ispitivanja usavršenog protivavionskog topa L-70 Bofors (PASARS) izvedeno je na poligonu “Miokovci” kod Čačka uz prisustvo ministra Aleksandra Vulina, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Verifikaciono ispitivanje prototipa iz faze 2 usavršenog protivavionskog topa L-70 Bofors (PASARS) izvedeno je u delu koji se odnosi na gađanje tempirnom municijom ciljeva na zemlji, objašnjava se u saopštenju.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da je „PASARS“  jedan od prvih složenih borbenih sistema koji se razvijaju za potrebe Vojske Srbije, a na koji se primenjuje princip spiralnog razvoja.

– To znači da, kada je sistem takvog nivoa složenosti da ima veći broj podsistema kojim se on modernizuje i koji nisu na istom nivou tehnološkog razvoja i ne završavaju se opitovanja istovremeno, praktikuje se da se ono što donosi osnovno poboljšanje za Vojsku Srbije ispita, uvede u naoružanje i uđe u upotrebu, a da se onda naknadno, kako se koji podsistemi verifikuju, dograđuje ta prethodna verzija – istakao je pomoćnik ministra Miloradović.

Prema njegovim rečima, sistem „PASARS“ uveden je u naoružanje prošle godine posle rigoroznih ispitivanja i u okviru nulte serije završava se proizvodnja prve baterija ovog sistema.

– Sada radimo na ispitivanju prototipa ovog PA sistema iz faze dva, što podrazumeva verifikaciju još četiri nova podsistema kojim će se nadalje opremati svi „PASARS“-i, uključujući i one iz nulte serije. Ispitujemo novi dizel električni agregat i elektroenergetski podsistem, novi podsistem za vizualizaciju vozača odnosno za vožnju sa prednjim i zadnjim kamerama danju i noću, novi termovizijski nišan, kojim će značajno da se unapredi sposobnost oruđa i novi podsistem za elektronsko tempiranje prefragmentirane municije – naglasio je pomoćnik ministra Miloradović.

Protivavionski top
Protivavionski top

Na poligonu u „Miokovcima“, kako je istakao, izvršeno je gađanje kojim se opituje ta vrste municije i „svi su mogli na meti da se uvere u to kakva je njena efikasnost“.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse ističe da je radio-predajnik postavljen na vozilu i da je povezan odgovarajućom elektronikom sa sistemom za upravljanje vatrom na tom oruđu.

– Ovakva vrsta municije je sada „trend“ u svetu, sa njome se opremaju i oruđa koja dejstvuju sa srednjokalibarskom i krupnokalibarskom municijom i ovakvom vrstom projektila i sistemom za tempiranje će biti opremljeni i naši topovi 30mm, 40mm, ali i tenkovski topovi 125mm – poručio je Miloradović.

Rukovodilac projekta na modernizaciji protivavionskog sistema Bofors kapetan Aleksandar Stanojević ističe da je taj sistem važan za Vojsku Srbije iz razloga što je top Bofors nekada bio vučna varijanta, a sada je samohodna varijanta, kao i da su sva ispitivanja prošla bez problema.

– Imali smo priliku da prisustvujemo verifikacionim ispitivanjima novih komponenti i podsistema koji su ugrađeni u prototip 2 modernizovanog PA topa 40 mm Bofors. To su termovizijski nišan, podsistem za gađanje tempirnom municijom, novi elektro agregat, kao i podsistem za vizuelizaciju vozača sa kamerama za dnevnu i noćnu vožnju – naglasio je kapetan Stanojević.

U okviru verifikacionih ispitivanja izvršeno je gađanje sa tempirnom municijom 40 mm, gde smo mogli da vidimo efekte dejstva ove municije na cilju – rekao je kapetan Stanojević, dodavši da se na osnovu ostvarenih rezultata očekuje da nove komponente i podsistemi budu usvojeni u naoružanje i da će Vojska Srbije dobiti seriju modernizovanih Boforsa sa svim novim komponentama i podsistemima.

Gađanju su prisustvovali i načelnik Operativne uprave Generalštaba  general-major Želimir Glišović, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić i komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović.

Moravički Portal / Ministarstvo Odbrane

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *