Na današnji dan rođen je Patrijarh srpski Pavle

Na današnji dan 1914. godine u mestu Kućanci u Slavoniji rođen je Gojko Stojčević, Patrijarh srpski Pavle. Bio je 44. Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve od 1990. sve do smrti 15. novembra 2009. godine.

Zbog njegove skromnosti i istinoljubivosti, mnogi su ga smatrali svecem, a njegove mudre poruke pamte se i danas. Bio je teološki obrazovan i živeo je po Jevanđelju. Bogoslovski fakultet u Beogradu upisao je 1936. godine, gde je 2 godine paralelno studirao i medicinu. Još kao dete ostao je bez roditelja, te su njega i brata odgajile baba i tetka. Pošto je bio slabog zdravlja, tetka ga je poštedela seoskih poslova i omogućila mu školovanje. Drugi svetski rat dočekao ga je u Slavoniji, odakle je prebegao u Beograd, a 1942. godine otišao je u manastir Svete Trojice, na poziv svog školskog druga, Igumana Jeliseja Popovića. Preostale dve godine rata proveo je u ovom ovčarsko – kablarskom manastiru, nakon čega se zaposlio kao veroučitelj u Domu za decu izbeglu iz Bosne, u Banji Koviljači. Nakon spašavanja jednog dečaka koji se davio u reci, jako se razboleo, a lekarska prognoza bila je još 3 meseca života. On je izolovano od drugih monaha neko vreme živeo u manastiru “Vujan” gde je uspeo da se izleči. Od 1955. do 1957., bio je na postidiplomskim studijama na bogoslovskom fakuletu u Atini.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. godine. U oktobru te godine ustoličen je u Prizrenu od episkopa Germana i zahumsko-hercegovačkog Vladislava. Na Kosovu je proveo 33 godine. Na vanrednom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 1. decembra 1990, kojem je predsedavao zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan Pavlović, zamenik tada obolelog patrijarha Germana, biran je novi patrijarh između trojice kandidata tajnim glasanjem. Izbor je obavljen žrebom na tzv. “apostolski način” tako što je arhimandrit tronoški Antonije izvukao ime budućeg patrijarha. Tako je Pavle postao 44. poglavar SPC. Ustoličen 2. decembra 1990. u Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu od strane 12 episkopa, 12 sveštenika i 13 đakona. Patrijarh Pavle je tada istakao da mu je jedini program rada Jevanđelje.

Patrijarh Pavle je osuđivao svako nasilje i zločine, bez obzira pod kakvom kapom, uniformom i značkom činjeni, bez obzira kom narodu i kojoj veri pripadali. I danas se pamte njegove reči “Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina. Pristao bih da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih pristao na neljudstvo i nečoveštvo.”

Moravički Portal / Foto: princip.njuz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.