Na današnji dan osnovani su Crveni krst Srbije i Opštinska organizacija u Gornjem Milanovcu

Priča o osnivanju organizacije Crvenog krsta počela je davne 1859. godine. Nakon žestoke bitke koja se vodila izmedju Austrije i francusko-sardinskih saveznika kod Solferina u Italiji i potresnih scena kojima je prisustvovao, mladi Švajcarac Anri Dinan, uzviknuo je: „Tuti frateli, svi smo braća“. 

Anri Dinan napisao je priču o Solferinu nakon čega dolazi do osnivanja Crvenog krsta i usvajanja Ženevske konvencije. Potom nastaje mreža Crvenog krsta koja se širi u svetu, dok je u Srbiji ova organizacija nastala na inicijativu doktora Vladana Đorđevića, a njen prvi predsednik bio je mitropolit Mihailo Jovanović. Odmah je usledilo formiranje lokalnih organizacija u Srbiji.

– Istog  dana okupilo se 46 Milanovčana i osnovalo Opštinsku organizaciju na čijem čelu je bio mitropolit Stevan Jakovljević čije ime nosi današnja omladinska terenska jedinica – kaže Nebojša Ivović, sekretar OO CK u Gornjem Milanovcu i dodaje da od tada, 144 godine Crveni krst u Gornjem Milanovcu radi neprekidno.

Omladinsko-terenska jedinica „Stevan Jakovljević“ osnovana je 2000. godine i ima oko 70 članova. Najviše su angažovani u akcijama davanja krvi, ali i u brojnim drugim humanim aktivnostima.

Moravički portal / Mirjana Milicevic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *