Muzej nastavlja projekat o starim zanatima

Nekada je važilo da je imati zanat u rukama, vrednije od zlata.

U brzom vremenu Interneta i savremenih tehnologija u kome živimo, stari zanati polako nestaju. Ručne radove zamenila je masovna industrijska proizvodnja, pa su neki zanati potpuno izumrli. O tome kakva je danas situacija kada su u pitanju stari zanati i kako opstaju zanatlije kojih je u milanovačkoj opštini sve manje, razgovarali smo sa etnologom “Muzeja rudničko-takovskog kraja”, Natašom Polomac.

Nataša Polomac, etnolog Muzeja Rudničko-takovskog kraja
Nataša Polomac, etnolog Muzeja Rudničko-takovskog kraja, Foto: Moravički Portal

– Prva faza projekta “Istraživanje starih zanata na teritoriji Gornjeg Milanovca i Čačka”u realizaciji “Muzeja rudničko-takovskog kraja” i Narodnog muzeja iz Čačka  završena je prošle jeseni, a uskoro se planira i nastavak.- rekla je Nataša Polomac, etnolog “Muzeja rudničko-takovskog kraja” i dodala: Projekat je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a na istraživanju je radilo pet arheologa. Kako je poslednje istraživanje starih zanata na teritoriji ove dve opštine sprovedeno poslednji put 1984. godine, cilj projekta je objavljivanje opšte studije o starim zanatima, koliko njih je opstalo u dobu savremene tehnologije, koliko su te promene uticale na bavljenje starim zanatima danas, a koji zanati su izumrli.

Na području grada, postoje tri kategorije bavljenja nekim od starih zanata: zanatlije koje se bave zanatima koji su pred izumiranjem, zanati koji su totalno nestali a ostali su potomci porodične tradicije koji još rade, i savremeni zanati koji će se prilagoditi savremenom dobu i koji će opstati.

– Opančarski, vunovlačarski, pintorski i voskarski, zanati su skoro pred izumiranjem, a zanatlije se ovim poslom bave samo kako bi očuvali porodičnu tradiciju, – istakla je naša sagovornica, dodavši da je od nekadašnjih pet vunovlačarskih radnji u gradu, tokom 60. godina prošlog veka, danas je samo jedna, a usluge prerade vune od tek ošišanih ovaca gotovo da više nikome nisu potrebne. Zanati, kao što su  kožuharsk, voskarski i rabadžijskI su potpuno nestali.

Zajednički projekat muzeja  rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca i Narodnog muzeja iz Čačka “Istraživanje starih zanata na teritoriji Gornjeg Milanovca i Čačka” je značajan, da se sačuva zanat kao deo nematerijalne i materijalne kulturne baštine.

Zanati koj će opstati i prilagoditi se trendovima modernog vremena su: limarski, stolarski, bravarski…

Jedan od predstavnika starih zanata je poznati gradski semenkar koji se godinama bavi porodičnom proizvodnjom semenki, a duh prošlih vremena ostao je u fišeku semenki koji vraća u detinjstvo, letnji korzo i bioskop.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *