Minsitarka Maja Gojković u Čačku: Kultura je nešto bez čega niko ne može da živi

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, boraveći u petak u Čačku u okviru kampanje „Zelena Srbija“, posetila je i Umetničku galeriju “Nadežda Petrović“ i Gradsku biblioteku „Valdislav Petković Dis“.

Ona je pohvalila Grad Čačak da je aktivan na polju institucionalne i programske saradnje sa ministarstvom kulture i informisanja. Navela je da je Čačak jedini među srpskim gradovima i opštinama koji se odazvao na poziv da učestvuje na konkursu Uneska.

 „Mogu da pohvalim grad Čačak da je jedini grad koji se odazvao na poziv ministarstva kulture i informisanja odnosno sektora za međunarodnu saradnju i prijavio svoj program obeležavanja godišnjice rođena Nadežde Petrović na Uneskov konkurs  2022/23. godine“, izjavila je ministarka Gojković.

Naime, Galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku se odazvala na poziv Uneska da se obeleže godišnjice rođenja eminentnih ličnosti iz oblasti kulture, u periodu 2022-2023 i učestvuje na konkursu sa programom obeležavanja 150 godina od rođenja velike umetnice i humaniste Nadežde Petrović.

Gojković je najavila da će budžet za kulturu u 2021. godini biti „blago uvećan“ što će omogućiti, kako je navela izdvajanje više novca u segmente kao što je konkurs „Gradovi u fokusu“.

„Uveli smo i nešto novo, a to je prirpema za buduću prestonicu kulture Republike Srbije. Pripreme bi počeli iduće godine, a onda omogućili gradovima da učestvuju u ovom programu. Grad Čačak je ozbiljan kandidat za  tako nešto jer vidim da se mnogo ulaže. Imate galerije, Narodni muzej, arheološka dostignuća ali pratite i savremena dostignuća u umetnosti. Drago mi je  i da se ne zaboravljaju ljudi, ne samo kroz istoriju kulture sa ovih prostora, već i oni koji su ostavili traga u savremenom stvaralaštvu, a to je recimo naša čuvena glumica Sonja Savić“, izjavila je Gojković.

Prenela je obećanje gradonačelnika Milun Todorovića da će jedna sala u novom bioskopu poneti ime Sonje Savić.

Govoreći  o posledicama pandemije korona virusa, Gojković je ocenila da su osim zdravlja i života ljudi najveće žrtve u celom svetu ekonomija ali i kultura.

„Pandemija kao da se sa svoje strane trudi da uništi, uguši kulturu, a bez kulture savremeni svet i uopšte civilizacija ne može da opstane. Vidim koliko je kultura žilava i otporna i bori se da pronalazi nove modele komunikacije sa publikom. Teško je i biće teško i u budućnosti, jer kada izgubite u jednom delu svoju publiku, onda ju je još teže vratiti“, izajvila je ministarka Gojković.

Potpredsednica Vlade Srbije i  ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković,  podsetila je da je nedavno potpisala u ime Vlade dopunu Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinice lokalne samouprave, sa predstavnicima tri sindikata u oblasti kulture.

Ovom, izuzetno važnom dopunom Posebnog kolektivnog ugovora zaposleni će imati pravo na naknadu plate u visini od sto odsto prosečne plate ostvarene u prethodnih 12 meseci ukoliko je uzrok sprečenosti za rad nastao zbog potvrđene zaraze virusom Covid-19, ili zbog mera izolacije ili samoizolacije uzrokovane ovom bolešću.

„U ovim momentima kada najviše izdvajamo za zdravstvo, svakao da ću pomagati kulturu u našoj državi, jer kultura je nešto bez čega niko ne može da živi“, zaključila je ministarka Maja Gojković boraveći u Čačku.

Info24 / Foto: FB Milun Todorović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.