Milanovačka “Matica” otvorena za nove članove

Društvo pčelara „Matica“ iz Gornjeg Milanovca osnovano je 1987. godine na inicijativu Teofila Tomića i Rajka Obrenovića.

Foto: Moravički Portal

Trenutno broji 97 članova,od čega je 70 učlanjeno u Savez pčelarskih organizacija Srbije. Oko 20 članova udruženja su seleći pčelari koji svoja pčelinja društva sele na pašu uljane repice, oprašivanje jabuka u Vojvodini, paše ranog bagrema, suncokreta i livade. Ukupan broj košnica koje su u posedu učlanjenih je 3 391. Prinos meda u 2018.godini je bio 60 909 kg, dok je 2019.godina, znatno nepovoljnija za pčelarstvo, donela 18 777 kg meda.

Mihailo Vulović, predsednik Pčelarskog društva „Matica“, pozvao je sve zainteresovane da se učlane i posete sastanke na kojima mogu saznati korisne informacije iz oblasti pčelarstva, družiti se i razmenjivati iskustva, kao i ostvariti niz drugih pogodnosti.

Mihailo Vulović, predsednik Pčelarskog društva „Matica“

– Od prošle godine prijavljuje se sve veći broj dama, što nam je posebno drago,dok mlađih pčelara nema puno, pa ovom prilikom apelujem da dođu da se učlane i počnu da pčelare. Društvo svakog četvrtka održava sastanke u Tehničkoj školi u 20 časova na kojima se organizuju debatni klubovi za članove, razgovara se o utiscima sa pčelinjaka, o radu sa pčelama, o trenutnoj situaciji – rekao je Vulović.

Društvo “Matica” i pčelari članovi učestvovali su u izgradnji pogona “Naš med” u Rači. Do sada je 17 pčelara doniralo sredstva, od toga su 4 sa teritorije Rudnika. Ukupno je donirano oko 200 000,00 dinara. Inače, pogon su izgradili Savez pčelarskih organizacija Srbije i Opština Rača uz pomoć Vlade Srbije. U ovoj fabrici, pčelari mogu da prodaju svoje tržišne viškove meda i obezbede lakši plasman robe, bez posrednika.

Moravički Portal / Katarina Srećković / Foto: Moravički Portal

       

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.