Međunarodni dan turističkih vodiča biće obeležen u nedelju 23. februara

Da bismo više voleli svoj kraj, trebalo bi ga bolje upoznati i obići njegove znamenitosti. U susret Svetskom danu turističkih vodiča, pravi je trenutak za kratku posetu muzeju “Drugog srpskog ustanka” i šetnju Takovom. Podsetimo se, Takovo je istorijski značajno mesto u milanovačkoj opštini jer je u njemu rođena moderna srpska država.

Muzej  “Drugog srpskog ustanka” u Takovu otvoren je 1994.godine. Stalnu postavku muzeja pod nazivom ”Drugi srpski ustanak i srpska revolucija” čini period od 1804-1839. godine. Najznačajninji eksponat muzeja ja autentična slika našeg realiste Paje Jovanovića “Takovski ustanak” kao i ostaci originalnog takovkog grma. Hrast je sudbinski povezan sa porodicom Obrenović, a u njihovom porodičnom grbu nalazi se žir, simbol ovog svetog drveta. U ponudi muzeja je i poseta autentičnoj crkvi-brvnari, obilazak Spomen kompleksa “Takovski grm”, a u planu je izgradnja replike dvorca Obrenovića koji bi upotpunio i obogatio ovu turističku ponudu. Otvaranjem nove deonice autoputa knez Miloš, očekujemo veći broj turista i posetilaca, obzirom da se muzej nalazi na samo 500 metara od samog isključenja petlje u Takovu – ističe Nikola Petaković, turizmolog.

Pored Takova, naš sagovornik predlaže i prirodne atrakcije poput Rudnika, Ostrvice, Koštunića, Ravne gore kao i brojna mesta u Milanovcu i kaže, da mu je posao turističkog vodiča zadovoljstvo jer voli da predstavlja mesto odakle dolazi.

Moravički portal / Foto: Moravički portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *