“Lični pratilac deteta” ponovo dostupan

Sa početkom nove školske godine ponovo se iskazala potreba za uslugom “Lični pratilac deteta”, koju već nekoliko godina veoma uspešno pružaju zaposleni agencije „Niveus tim“ od 2017. godine.

Ova usluga je od višestrukog značaja, kako za decu kojoj se na ovaj način omogućava samostalniji život, tako i roditeljima koji dobijaju priliku da rade i poboljšaju kvalitet svog i života svog deteta.

Ove godine Agencija će primiti 27 korisnika, odnosno dece sa smetnjama u razvoju i invalidne dece, zbog čega je neophodno povećati i broj zaposlenih na ovom radnom mestu.

Lični pratilac mora da ima završenu obuku i da poseduje odgovarajuću licencu, uz minimum srednju stručnu spremu a ovaj posao ne može dobiti roditelj ili staralac deteta, kao ni najbliži srodnik.

Vladimir Jovanović, diplomirani socijalni radnik
Vladimir Jovanović, diplomirani socijalni radnik

–Lični pratilac je okosnica u radu sa decom sa posebnim potrebama, jer zajedno sa stručnim timom i rukovodstvom, u najvećoj meri učestvuje u svakodnevnom životu deteta. Posao je dosta odgovoran i zahteva jaku želju i ljubav da bi bio adekvatno obavljen. Prema školskom rasporedu, pratilac dete odvodi u školu gde zajedno borave do kraja nastave, pomaže oko promene učionica, kabineta, odlaska na užinu i odmor. Pruža pomoć oko lične higijene, ali je značajan faktor i u komunikaciji sa ostalom decom, nastavnicima ili profesorima – rekao je za GM PRESS Vladimir Jovanović, diplomirani socijalni radnik.

-Imamo dosta dece koja pohađaju Specijalnu osnovnu i srednju školu “Prvi novembar” u Čačku, opština GM obezbeđuje put toj deci, zajedno sa njima idu pratioci, provode sa njima vreme u školi I posle nastave ih vraćaju roditeljima – istakao je Vladimir Jovanović.

Prema Jovanovićevim rečima, biti „Lični pratilac“ je veoma zahtevan i odgovoran posao, ali većina zaposlenih koji su zasnovali radni odnos na ovom radnom mestu, obavljaju ga godinama jer dolazi do stvaranja jake veze između pratioca i deteta.

Moravički Portal / Mirjana Milićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.