Letnji Vračevi

„Badava primiste, badava dajite“, prema ovim rečima Isusa Hrista živeli su lekari Sveti Kozma i Damjan, koji su od Boga dobili dar da leče ljude.

Ovi sveci se slave dva puta godišnje – 14. jula kada je umro Kozma i 14. novembra kada je umro Damjan. Smatraju se zaštitnicima lekarske profesije.Sveti​ Kozma i Damjan su bili lekari i čudotvorci. ​ ​ Lečenje nisu naplaćivali, pa su zbog toga u narodu nazivani i besrebrenici. Toliko su bili oprezni u besplatnom lečenju, da se sveti Kozma naljutio na brata što je od neke bolesnice uzeo tri jajeta, a Damjan ih je, u stvari, uzeo kad ga je isceljena žena zaklela Presvetom Trojicom. Od pacijenata su jedino tazili da veruju u Hrista i ne pominju uludo njegovo ime.

Sveti Vračevi su, po narodnom verovanju, praznik naročito dobar za​ molitvu​ za​ ozdravljenje.Molitvu bi trebalo čitati počev od današnjeg dana, 40 dana za redom, i bićete zdravi onoliko koliko verujete da vam to može pomoći.

Postoji i verovanje da danas nije dobro raditi teške fizičke poslove, kao ni poslove na velikim visinama i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve​ Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vračevi, nisu upisani crvenim slovom​ i nije obavezan post.

Osim u hramovima Srpske pravoslavne crkve i​ pravoslavnim domovima, ovaj praznik se obeležava i u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama.

Moravički Portal / Katarina  Srećković / Foto: GM PRESS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.