“Lepota grafike” i u Milanovcu

Dečiji kulturni centar Beograd tradicionalno izlaže postavku dečije grafike u velikoj Sali Kulturnog centra. Čini je deo bogate zbirke dečjih grafika iz arhiva Dečijeg kulturnog centra, studentske grafike inspirisane dečijim likovnim izrazom, dečije grafike iz 60-tih i 70-tih godina XX veka, Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, kao i knjiga štampana tehnikom visoke štampe polaznika Likovnog ateljea Doma pionira Milenka Jovanovića (iz 1964. godine).

Lidija Seničar, urednik Likovne galerije DKCB / Foto: Moravički Portal

„Veliko mi je zadovoljstvo da smo ponovo u Gornjem Milanovcu, ovaj put je tema grafika“, rekla je Lidija Seničar, urednik Likovne galerije DKCB i dodala: „Tokom dvadeset godina u dečijem arhivu Dečijeg kulturnog centra Beograd sakupljeni su radovi dece iz raznih delova sveta tehnikama grafike, tiska, bakropisa, inogravure, karton tiska itd. To bogatstvo grafike nam je cilj da vide sva deca, da ne bude centralizovano na Beograd. Sama ideja za izlozbu je došla na Likovnom susretu veznom za likovni konkurs za “Radost Evrope. Gosti iz Slovačke na fakultetu Primenjenih umetnosti predložili su da se deca upoznaju sa grafikom jer je grafika najzahtevnija likovna disciplina. Studenti su inspirisani dečjim likovnim radovima jedan dečiji rad  uradili u grafici“, zaključila je Lidija Seničar, urednik Likovne galerije DKCB.

Izložba „Lepota grafike“ / Foto: Moravički Portal

Velika dragocenost Dečijeg kulturnog centra Beograd je knjiga nastala 1964. godine koju je realizovao jedan od prvih polaznika Doma pionira Milenko Jovanović na temu poeme „Jama“, Ivana Gorana Kovačića. Tešku i bolnu temu stradanja  ljudi iz Drugog svetskog rata, tada četrnaestogodišnji dečak uradio je u linorezu, uz pomoć pedagoga koji prepoznao njegov talenat.

Ako je dečije likovno stvaralaštvo izvor stvaralačke inteligencije odraslog čoveka , onda  taj potencijal i talenat treba negovati i pokazati kroz ustanove kao što je Dečiji kulturni centar Beograd.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *