Kraj lovne sezone

Za lovce kalendarska godina počinje 1. aprila, a završava se 31. marta. Sezona lova, pak, okončaće se krajem februara, nakon čega će otpočeti pripremne aktivnosti za početak nove sezone u aprilu, saznali smo u  Lovačkom udruženju „Vojvoda Milan Obrenović“ iz Gornjeg Milanovca.

Udruženje je nastalo 1991. godine kada se 5 lovačkih udruženja sa područja naše opštine ujedinilo, pre svega zbog lakšeg sprovođenja zakonskih obaveza i kontrole teritorije lovišta. Tih pet lovačkih društava danas funkcionišu kao 5 organizacionih jedinica ovog udruženja koje danas broji oko 800 članova.

Foto: Moravički portal

Osnovna zakonska obaveza lovačkih udruženja je nega i zaštita divljači, što podrazumeva brojne aktivnosti.

„U pitanju su brojanje divljači, održavanje brojnosti divljači u optimalnom broju koji je predviđen dugogodišnjim planom gazdovanja nad lovištem, izrada lovno-tehničkih objekata, zimska prihrana, zaštita imovine i lica od strane divljači, ali i razne druge obaveze koje smo dužni da ispunimo kao korisnici lovišta. – rekao nam je Zoran Adamović, upravnik lovišta „Takovo“ i „Suvobor“.

Do kraja februara, ostalo je još nekoliko izlazaka na teren kada je u pitanju lov na divlje svinje, a svakog vikenda, lovci iz lovačkih društava naše opštine okupljaće se i odlaziti u organizovan lov na lisice i šakale.

U nedelju, 9. februara, lovačka sekcija sela Gornji Branetići organizuje lovačku zabavu, u okviru koje će se, nakon okupljanja u lovačkom domu i organizovanog lova, održati i takmičenje u gađanju glinenih golubova. Kraj meseca označiće i kraj lovne sezone, kada će se krenuti u utvrđivanje brojnosti niske i visoke divljači i brojne druge aktivnosti kako bi spremno dočekali novu lovnu sezonu koja će početi sredinom aprila.

Foto: Moravički portal

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *