Jubilarni Memorijal Nadežde Petrović povezuje umetnike različitih generacija

Memorijal Nadežde Petrović, bijenalna manifestacija likovnih i savremenih vizuelnih umetnosti, održaće se u Čačku od 3. oktobra do 10. novembra. Ovogodišnji naziv izložbe je usklik „Na jug, na jug! Idemo na jug“, saopštio je organizator Umetnička galerija „Nadežda Petrović“.

Selektorka 30. jubilarnog Memorijala je direktorka Muzeja savremene umetnosti u Banjaluci Sarita Vujković, a biće izloženi radovi 30 umetnika iz Srbije, Francuske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Bugarske.

Sarita Vujković, selektorka izložbe
Sarita Vujković, selektorka izložbe, Foto: Moravički Portal

„Naša želja je da kroz ovaj Memorijal pokažemo te veze, da pokažemo jednu generacijsku povezanost među umetnicima, regionalnu povezanost među umetnicima. Ta Nadeždina želja za tim povezivanjem je nas i vodila u izboru umetnika u smislu država iz kojih dolaze”, izjavila je selektorka izložbe.

Već šest decenija svake druge godine u gradu na Moravi održava se ova prestižna manifestacija. Poznata je po učešću vrhunskih stvaralaca ali i umetničkoj slobodi koja je  provocirala posmatrače stavljajući ih često pred moralne dileme.

Branko Ćalović, direktor UG Nadežda Petrović
Branko Ćalović, direktor UG Nadežda Petrović, Foto: Moravički Portal

„Najveće dostignuće Memorijala za koji možemo smatrati da je apsolutno na Nadeždinom putu svakako je povezivanje umetnika i dijalog generacija. Upravo ono čemu je pre sto godina težila i Nadežda Petrović na povezivanju kulturnog prostora jugoistoka Evrope”, naveo je direktor UG “Nadežda Petroivć” Branko Ćalović.

Radovi umetnika biće postavljeni i u prostrima drugih ustanova kulture, a naziv izložbe aludira na popularni usklik koji odražava  modernizacijski napredak Srbije krajem 19. i početkom 20. veka, koji je težio ka jugu.

Tada  je kroz Sićevačku klisuru prošla železnička pruga vozeći i učesnike Prve jugoslovenske kolonije 1904. čiji je inspirator i organizator bila Nadežda.

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka
Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, Foto: Moravički Portal

„Da se pohvalimo da je to bijenale sa najdužim stažom u Republici Srbiji da smo imali zaista vrhunske umetnike, ljude koji su izlagali u našem gradu, našem Memorijalu, a grad Čačak naravno kao osnivač je uvek bio uz svoju umetnost i svoje kulturne delatnike”, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Memorijal se održava u znak sećanja na Nadeždinu izuzetnu ličnost koja je ostavila značajan trag kao avangardna umetnica i organizatorka izložbi. Bila je veliki patriota, dobrovoljna bolničarka u Blakanskim i Prvom svetskom  ratu.

Na 29 do sada održanih Memorijala izlagalo je oko 600 umetnika.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *