Još nisu stigli rezultati testiranja 109 uzoraka poslatih iz Moravičkog okruga

Šef Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa u Čačku Dr Mihailo Luković saopštio je jutros da nemaju nove podatke o novozaraženima jer je iskrsao problem kako je naveo “zagušenja u radu laboratorije”. Ipak, očekuju da tokom ovog dana stignu rezultati testiranja.

“U petak smo za Batajnicu poslali 54 brisa, a juče 55, što je ukupno 109 i još uvek nismo dobili bilo kakav rezultat uprkos brojnim intervencijama. Poučeni time, jutros smo poslali 42 brisa u Kraljevo i rezultate očekujemo tokom dana”, naveo je Dr Luković.

Na infektivno odeljenje Opšte bolnice u Čačku primljena su četiri pacijenta i to tri preko prijemno trijažne ambulante i jedan koji je preveden iz same bolnice zbog težine kliničke slike i koji se mora opservirati u pravcu korone.

“Četiri pacijenta tokom jučerašnjeg dana upućena su za Kragujevac tako da na infektivnom trenutno ima 22 bolesnika od čega su tri na respiratoru i 19 sa relativno lakšom kliničkom slikom”, dodaje Dr Luković.

Dom zdravlja u Ljubiću imao je devet pregleda od čega je šest bilo sa povišenom temperaturom pa je kod sedam pacijenata dat uput za laboratoriju, a u jednom slučaju pacijent je upućen ka bolnici. U izolacionoj sobi Doma zdravlja, dva pacijenta su pregledana i vraćeni su kućama. Hitna pomoć pored uobičajnog posla odradila je tri kućne posete kod lica sa povišenom temperaturom, a jedna osoba je prevezena u bolnicu. Na pedijatriji su bila tri, četiri pregleda.

Dat je i predlog rešenja problema za decu ukoliko se dogodi da oba roditelja odu u bolnicu. Dogovoreno je da gradonačelnik Čačka i Uprava za opšte i zajedničke poslove razmotre mogućnost SOS vrtića u čiji rad bi bili uključeni i psiholozi.

Policijska uprava Čačak saopštila je da je pasivizirala lica koja su 14. i 15. marta stavljena pod nadzor, tako da je pod tom merom 416 lica. Očekuje se da će u narednim danima taj broj pasti za još 80. Istaknut je problem naznačen od strane republičnog Zavoda za javno zdravlje da se intenzivira epidemiološki nadzor nad staračkim domovima, što je saopšteno je činjeno od početka epidemije.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *