Još jedan zaraženi koronom u Čačku, snažan apel da se poštuju protivepidemijske mere

Od 20 uzoraka samo jedan je bio pozitivan iz Čačka, tako da je do sada koronavirus potvrđen kod 91 osobe.

Tokom jučerašnjeg dana na analizi je bilo manje uzoraka nego prethodnih dana, jer sa Veterinarskog instituta u Kraljevu treba da pređemo u laboratoriju „Vatreno oko“ u Beogradu, pa je ukupan broj uzetih uzoraka bio 20, za razliku od 77 uzoraka koje smo poslali danas na analizu u Beograd”, navodi se u saopštenju Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa.

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje (ZJZZ) obaveštava da će tokom juna u Srbiji po principu slučajnog uzorka biti testirano 7.000 porodica ili oko 17.000 građana sa ciljem preliminarnog saznanja o prokuženosti građana. Tako će u Čačku biti obrađeno 200 porodica.

U Opštoj bolnici Čačka je bilo osam pregleda i tri prijema. Jedan bolesnik je sa dijalize iz Gornjeg Milanovca, a kod preostala dva prijema reč je o supružnicima koji su bili na svečanosti u manastiru Sretenje povodom Uskrsa.

“Identitet primljenih na lečenje delimično je otkriven radi sagledavanja činjenice kako nas kršenje mera okupljanja u većem broju može dovesti u situaciju da imamo povećan broj obolelih, kao i da zamolimo sve građane koji imaju tegobe u smislu povišene temperature, kašlja i malaksalosti, a koji su  u protekle dve nedelje bili u manastirima Sretenje i Preobraženje da se jave epidemiološkoj službi ZZJZ”, istaknuto je u saopštenju.

“Rezimirajući epidemiološke podatke dolazimo do činjenice da su u tom periodu obolela tri monaha, jedna monahinja i četiri gosta. Podatak o obolelom sa dijalize bez obzira što smo već radili testiranje bolesnika na dijalozi tera nas da tu meru ponovimo”, dodaje se u saopštenju.

Na infektivnom odeljenju trenutno je 14 pacijenata, prethodnog dana bilo je šest obolelih sa povišenom temperaturom, a u privremenoj bolnici u „plavoj hali“ bilo je 11 pozitivnih na koronavirus.

Policijska uprava izvestila je da je na merama samoizolacije 58 lica sa područja Čačka, a na nivou Moravičkog okruga 121. Na teritoriji okruga je do sada na merama samoizolacije bilo 2.050 lica.

Civilna zaštita je navela da kontinuirano radi mere dezinfekcije, tako da je juče radila objekte Predškolske ustanove „Moje detinjstvo“, tri objekta doma penzinera i Autobusku stanicu.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *