Još dve žrtve Kovida-19 u Čačku, dva novozaražena

“Podaci od prethodnog dana bili bi mnogo optimističniji da nismo izgubili dva sugrađanina (muškarac i žena) u Kliničkom centru Kragujevac. Radi se o licima koja su bila na respiratoru i koji su otišli iz Čačka pre više od deset dana. Ipak gledajući broj obolelih na infektivnom odeljenju koji je deset (pre sedam dana 27) i obolelih u „plavoj hali“ osam (pre sedam dana 30), to je nešto što govori da epidemija gubi na mahu”, saopštio je Radni tim za praćenje širenja koronavirusa u Čačku.

U saopštenju se dodaje da bi taj broj u ovom trenutku bio i manji da su građani poštovali predložene mere zabrane okupljanja i policijskog časa.

“Ilustracije radi u ovom trenutku bolesna su tri monaha i jedna monahinja kao i dvoje njih koji su bili u manastitu tokom uskršnjih praznika. Svi su oni na bolničkom lečenju. Ako iz ovoga može da se izvuče neki zaključak onda je to da ubuduće izbegavamo veća okupljanja u zatvorenom prostoru, odnosno da će ponašanje ljudi u najvećoj meri određivati dalji tok obolevanja od korona virusa”, poručili su članovi Radnog tima.

Od 54 uzorka koji su poslati prethodnog dana, dva su pozitivna iz Čačka (pacijent iz bolnice) i četiri iz Gornjeg Milanovac (porodica iz kontakta), tako da je ukupan broj u Čačku 90, Gornjem Milanovcu 54, Lučanima pet i Ivanjici tri, odnosno na nivou Moravičkog okruga 152.

Tokom jučerašnjeg dana stigli su rezultati testiranja nekih korisnika iz staračkog doma u Kačulicama, kao i osoblja koje se brine o njima, a povodom povišene temperature kod jedne sestre. Svi su bili negativni.

Zavod za javno zdravlje obavestio je da će pored izvanredne saradnje koju je imao sa Veterinarskim institutom u Kraljevu, testiranje uzoraka ubuduće raditi u laboratoriji „Vatreno oko“ u Kliničkom centru Srbije, iz razloga što se otvara mogućnost analize znatno većeg broja uzoraka.

U prijamno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak bilo je devet preglada, a primljen je jedan pacijent. Tokom prethodnog dana četiri pacijenta su otpuštena, od toga se jedan vodi kao izlečen, jer je bio pozitivan pa negativan na korona vuirus, i jedan pacijent koji je prebačen u „plavu halu“ i dva na grudno.

Iz Doma zdravlja izveštavaju da su registrovali četiri osobe sa povišenom temperaturom. Hala u Atenici nalazi se osam pacijenata.

Republički fond zdravstvenog osiguranja navodi da na spisku ima još jednog izlečenog iz Čačka i tri iz Gornjeg Milanovca, tako da je ukupan broj u Čačku 15, Gornjem Milanovcu 19.Ovaj broj odnosi se samo na izlečene u Čačku i Gornjem Milanovcu, mada smo imali mnogo više takvih, ali su oni u evidenciji ustanova iz kojih su otpušteni (KBC Zvezdara, KC Kragujevac, bolnica „Dragiša Mišović“).

Policijska uprava navodi da su na području Čačka u samoizolaciji 72 osobe koje poštuju mere, a na nivou Moravičkog okruga taj broj je 147.

Civilna zaštita obavestila je da će tokom dana dezinfikovati vrtiće.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *