Izložba u čast Rajke Borojević, žene koja je proslavila dragačevske tkalje

U holu Kulturnog centra u Guči otvorena izložba „Putevima dragačevskih tkalja“, koja je posvećena dragačevskim tkaljama, a posebno ženi zbog koje je Dubac nadaleko čuven po ćilimima.

Pre 70 godina Rajka Borojević i žene iz gornjeg dela Dragačeva su na temeljima tradicionalnih znanja i umeća, osnovale zadrugu i prodajući preko nje svoje proizvode, školovale decu, gradile kuće, bile finsnijski nosioci svojih domaćinstava.

„Organizovane u Dragačevsku zadrugu tkalja, žene ovog kraja su izatkale na hiljade kilometara platna, štofova, zavesa i prekrivača. A Rajka je bila ta koja je uspela da rad i stvaralaštvo žena Dragačeva učini vidljivim i prepoznatljivim od strane šire zajednice. Tranzicija je za zadrugarke bila kobna. Danas se sa setom sećamo tog vremena kada je uz dobru organizaciju samo jedne, ali velike žene, u ovaj kraj stigla emancipacija i napredak“, rečeno je tokom otvaranja izložbe.

U želji da se niti osnove i potke nikada ne prekinu, u Muzeju trube u Guči 2016. godine realizovana je stalna muzejska postavka „Dragačevska zadruga žena – heroina jednog vremena“, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Ministarstvo je podržalo i ideju za realizaciju projekta „Putevima dragačevskih tkalja“, dve godine za redom, gde je Kulturni centar uz pomoć prijatelja, Narodnog muzeja u Čačku i Osnovne škole „Ratko Mitrović“ iz Čačka, koji su Kulturnom centru ustupili svoje razboje, zahvaljujući čemu je prošle godine u Guči organizovana škola tkanja.

Posetioci su imali priliku da vide radove polaznika besplatne škole tkanja.

„Na taj način smo želeli da učvrstimo neraskidivu nit tradicije, nit za sva vremena, nit za budućnost, za nove izazove“, izjavio je direktor Kulturnog centra u Guči, Jovan Kovačević koji se zahvalio na podršci koordinatoru projekta, Snežani Šaponjić Ašanin, etnologu Narodnog muzeja u Čačku.

Izložbu je pratilo pojanje članica grupe „Dragačevke“ čija je pesma imala poseban prozvuk u ambijentu prepunom ćilima i preslica. Izložba će posetiocima biti dostupna i tokom februara.

moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *