Izložba radova 8. Minijaturnog bijenala

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra u narednim danima sugrađani će moći da pogledaju izbor radova sa 8.

Minijaturnog bijenala, izložbe koja je bila otvorena prošle godine u periodu od 29. novembra do 12. decembra i na kojoj je učestvovao 1970 učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije  naše opštine, ali 315 učenika iz drugih gradova Srbije, kao i jedan iz Nikšića iz Likovne radionice stripa.

Od 43 table koje smo tada napravili i izložili, odvojili smo desetak raznovrsnih tabli sa radovima dece različitih uzrasta i tablu sa radovima nagrađenih učesnika – rekla je Valentina Nađ, autor projekta i organizator programa za decu Kulturnog centra Gornji Milanovac,  i dodala, ovo je dobra prilika da to pokažemo, jer su dve nedelje koliko je izložba trajala ipak kratak period, sada deca mogu da vide svoje i radove drugih učesnika, pa možda dobiju nove, inspirativne ideje.

Pored 9 nagrada za zastupljene kategorije, 19 radova je pohvaljeno, a kompanija Metalac sponzorisala je prvu nagradu za goste.

Kompanija “Metalac” nas prati od samog početka i imamo njihovu podršku od prošlog Bijenala, kao i posebnu nagradu koju dodeljuju za goste, – rekla je naša sagovornica dodavši da je ovogodišnju nagradu dobila učenica Srednje umetničke škole iz Beograda.

– Na izložbi je učestvovao veliki broj umetničkih škola  iz Srbije, sa izuzetnim radovima  koji  mogu da konkurišu na velikom bijenalu – istakla je autorka dodavši da je posebno iznenađenje rad sedmaka, Nikole Glišića, čiji su radovi toliko kvalitetni da mu je stručni žiri dodelio specijalnu nagradu i omogućio da ih predstavi kao samostalni segment u okviru cele izlagačke koncepcije.  

Svi radovi imaju neku svoju lepotu, iskreni su jer nisu naučeni, jer se rade bez treme i uz potpuno prepuštanje – istakla je Valentina.

Pitali smo autorku projekta Minijaturnog bijenala da nam kaže o planovima za budućnost ove manifestacije i kako će se program na dalje realizovati.

Imeđu svakog  bijenala konkurisali smo Ministarstvu i dobijali smo za Minijaturni bijenale kao putujuću izložbu u koju smo hteli da uključimo druge gradove, ali zbog opšte situacije nejverovatnije ćemo ovu izložbu postaviti onlajn na našem saju, a od jeseni ćemo je možda postaviti u milanovačkim školama – rekla je autorka.

Poštovani roditelji malih umetnika i poštovani umetnici minijaturnih remek dela, uživajte narednih desetak dana u ovoj sjajnoj i posebnoj izložbi.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *