Izlaznost u Čačku do 12 časova 16,5 odsto

Na redovnim lokalnim izborima u Čačku birališta su otvorena u 7 časova, a pravo glasa u gradu na Moravi ima 96.576 građana i oni mogu glasati na 104 biračka mesta, dok je 105. u Okružnom zatvoru. U trci je sedam izbornih lista, a do 12 časova izlaznost je bila 16,5%. Izborni proces se odvija bez većih probelma.

Biračko mesto broj 19
Biračko mesto broj 19, Foto: Moravički Portal

Na biračkom mestu broj 19 u zgradi Osnovnog suda do 10 časova glasalo je šest posto od ukupnog broja upisanih birača.  Uobičajeno, među prvima svoje građansko pravo iskoristili su uglavnom stariji Čačani.

Prema rečima predsednice biračkog odbora Biljane Arsić izborni proces se dovija bez problema.

Biljana Arsić, predsednica biračkog odbora, biračko mesto broj 19 Osnovni sud
Biljana Arsić, predsednica biračkog odbora, biračko mesto broj 19 Osnovni sud, Foto: Moravički Portal

“Sve protiče u najboljem mogućem redu. Biračko mesto je otvoreno u 7 časova kada je već bio prvi birač. Poštuju se sve mere predostrožnosti. Svi u biračkom odboru imamo maske i rukavice. Birači ukoliko ne donesu sa sobom, mogu kod nas da uzmu maske, pravi se razmak između birača od jednog metra, tako da nema problema”, navela je Arsić.

U Gradskojj izbornoj komisiji (GIK) saopštavaju da se izborni proces odvija bez većih probelma uz poštovanje preporuka o merama zaštite od virusa korona, kao i da su sva biračka mesta snabdevena potrebnim izbornim materijalom.

Kasija Vukajlović, predsednica gradske izborne komisije
Kasija Vukajlović, predsednica gradske izborne komisije, Foto: Moravički Portal

“Jutros u 7 časova u Čačku su otvorena sva biračka mesta. Glasa se na 104 biračka mesta i Čačani mogu birati između sedam izbornih lista. Na svim biračkim mestima su obezbeđene mere zaštite po preporuci Kriznog štaba za suzbijanje i zaštitu od širenja zaraze Kovid-19”, izjavila je predsednica GIK Kasija Vukajlović.

Dogodilo se na nekoliko biračkih mesta zbog obimnog izbornog materijala da su članovi odbora prijavili da im nešto  nedostaje ali su odmah posle pronašli sve potrebno, objasnila je Vukajlovićka.

Članovi biračkih odbora na svim biračkim mestima nose maske i rukavice, a zaštita od Kovida-19 obezbeđena je i za građane koji na glasanje dođu bez maski. Poštuje se i distanca između glasača na biračkom mestu od jednog metra.

Do 11 sati građani koji iz nekog razloga nisu bili u mogućnsoti da dođu na biračko mesto, a žele da glasaju tročlana komisija sastavljena od članova biračkog odbora odlazi na kućne adrese i omogućuje građaninu da glasa po posebnoj proceduri.

Na lokalnim izborima u Čačku građani biraju novi saziv Skupštine grada koja ima 75 odbornika.

Biračka kutija pečaćenje
Biračka kutija pečaćenje, Foto: Moravički Portal

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *