Iz biblioteke „Braća Nastasijević zadovoljni ovogodišnjim otkupom izdanja

Akcija otkupa publikacija koju svake godine sprovodi Ministarstvo kulture za potrebe javnih biblioteka u zemlji uvek je značajan i uzbudljiv poduhvat za svakoga ko se bavi izdvaštvom ali i važna pomoć države izdavačima i bibliotekama da obnove fondove i ponude nove naslove i izdanja. Prema rečima Dejana Acovića, bibliotekara Naučnog odeljenja biblioteke „Braća Nastasijević, ove godine Ministarstvo je zvezdicama označilo dva izdanja. U pitanju su publikacije iz izdanja Srbija i Balkan „Tajne Bosfora“– Henrija Morgentaua, uspomene američkog ambasadora u Konstantinopolju u periodu od 1913. do 1916. i „Drame“ zavičajnog pisca Momčila Nastasijevića. Ovi naslovi biće otkupljeni i poslati u više od 180 biblioteka na teritoriji čitave države.

Dejan Acović, bibliotekar Naučnog odeljenja Biblioteke Braća Nastasijević

– Imamo razlog da ove godine budemo posebno zadovoljni, što se tiče otkupa naših izdanja. – rekao je za GM Press Dejan Acović, bibliotekar naučnog odeljenja Biblioteke „Braća Nastasijević“ i dodao – milanovačka Biblioteka „Braća Nastasijević“ se već dvadeset godina bavi izdavačkom delatnošću. Stalna tema i zadatak izdavačkog rada biblioteke su zavičajni pisci, a od 2015. godine izdavačka delatnost proširena je na ediciju „Srbija i Balkan“.-

Ovogodišnji otkup knjiga premašio je očekivanja, jer je obe publikacije, i iz izdanja Srbija i Balkan, ali i iz edicije našeg pisca Momčila Nastasijevića, komisija Ministarstva kulture predvođena profesorom Aleksandrom Jerkovim označila zvezdicama, što znači da će biti sigurno otkupljene i poslate u više primeraka u brojne biblioteke širom zemlje.

S obzirom da Nastasijevićeve drame nisu štampane već tridesetak godina, biblioteka „Braća Nastasijević“, potrudila se da ih objedini u ovoj kjizi, koja će se uskori naći na brojnim bibliotečkim policama. Inače, drame milanovačkog darovitog pesnika i pisca uvrštene su u lektiru za srednje škole.

– Ovo je samo podsticaj da idemo dalje, u naredne publikacije kako zavičajnih, tako i u sektoru edicije Srbija i Balkan,“ a imaćemo i finansijski efekatkoji ćemo iskoristiti za nove naslove –kaže Acović i dodaje – izlaženje knjige „Tajne Bosfora“ pomognuto je od strane Ministarstva kulture, tako da je pravo zadovoljstvo kada neko prepozna kvalitet, a knjiga nađe put do svojih čitalalaca.-

Kako saznajemo od direktora Naučnog odeljenja biblioteke „Braća Nastasijević“, postoji nekoliko novih radnih naslova i publikacija koji se tiču Balkana, Srbije, Makedonije i Crne Gore, a kada su u pitanju zavičajne publikacije, Nastasijevići su stalni zadatak i tema milanovačke biblioteke koja nosi njihovo ime. Poželjna dinamika izlaženja izdanja bi bila jedan plus jedan, što znači jedno delo zavičajnih pisaca i jedno šireg spektra tokom kalendarske godine.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.