Istraživačko leto na Rudniku

U okviru višegodišnjeg projekta Muzeja rudničko-takovskog kraja i Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu početkom avgusta nastavljena su arheološka istraživanja na planini Rudnik. U pitanju su lokaliteti kod crkve Svetog Đorđa i lokalitet pod Ostvicom, a o tome kako napreduje istraživanje razgovarali smo sa Anom Cicović, višim kustosom, arheologom Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

Ana Cicović, viši kustos, arheolog Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu

Arheološka istraživanja na planini Rudnik započeta su 2009. godine na potesu Drenje, s tim što smo nameravali da proširimo istraživanja po celoj planini, a već nekoliko godina razmišljamo o Ostvici – rekla je za GM Press Ana Cicović, viši kustos i arheolog Muzeja Rudničko-takovskog kraja i dodala- osamdesetih godina prošlog veka sprovedena su manja istraživanja u organizaciji Arheološkog instituta u Beogradu, kada je istraživano na Velikom gradu u Podgrađu i na lokalitetu Metaljka gde se nalazimo. Tada su sa dve sonde otkriveni temelji crkve i za sada smo istražili celokupno unutrašnje lice crkve, a nastavljamo sa otkrivanjem zidova crkve.

Mala srednjovekovna crkva pod Ostrvicom, dimenzija, 11, 5 X 6,5 metara po načinu gradnje i po istorijskim izvorima potiče najverovatnije iz 14. ili 15. veka, jer se Ostvica u pisanim izvorima prvi put pominje 1323. godine. Ne zna se da li je padom Ostvice pod tursku vlast crkva srušena ili je pretvorena u džamiju. Što se tiče lokaliteta u blizini Crkve Svetog Đorđa , najverovatnije se radi o srednjovekovnim podrumima.

Dugi niz godina u arheološkim istraživanjima na Rudniku sponzori su nam: Opština Gornji Milanovac, Ministarstvo kulture koje finansira projekat, kompanije “Contango” i “Takovo”,– rekla je Ana, izražavajući veliku zahvalnost porodici Vujić koja je dozvolila da se vrše istraživanja crkve koja se nalazi na njihovom posedu.

Foto: Moravički Portal

Dominantna nad selima Varnice, Zagrađe, Dragolj i Trudelj, nadmorske visine oko 758 metara,Ostvica predstavlja jedan od vrhova Rudničkog masiva. Zbog svog položaja i oblika, u srednjem veku bila je značajna po vojnom utvrđenju čiji se ostaci i danas mogu videti na njenom vrhu.

Legenda kaže da je utvrđenje podigla Jerina, supruga despota Đurđa Brankovića, koja je zbog surovosti prilikom podizanja utvrđenja, dobila nadimak ”Prokleta” Jerina.

Ostrvica je krajem maja 2009. proglašena za spomenik prirode.

Na osnovu dosadašnjih istraživanja, u Muzeju rudničko-takovskog kraja očekuju zanimljive pronalaske koji će doprineti većem interesovanju za Ostrvicu i planinu Rudnik.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *