Gradsko pozorište u Čačku počinje rad na novoj predstavi “Ep o Gilgamešu”

Gradsko pozorište u Čačku počelo je rad na novoj predstavi koja će biti zasnovana na nesumnjivo najstarijem poznatom književnom delu “Ep o Gilgamešu”.

Premijera bi trebalo da bude održana na proleće iduće godine u zavisnosti od epidemiološke situacije, rečeno je na konferenciji za novinare.

Autorsku ekipu koja će raditi na predstavi čine reditelj Jug Đorđević, dramaturškinja Tijana Grumić, scenografkinja Andreja Rondović kostimografkinja Vera Damjanović i kompozitorka Julija Đorđević.

Obrazlažući zašto je izabran “Ep o Gilgamešu”, reditelj Jug Đorđević je ukazao na nužnost raznovrsnosti repertoarske politike i angažovanosti jednog mladog teatra kao što je Gradsko pozorište u Čačku.

Jug Đorđević, reditelj
Jug Đorđević, reditelj

“Tragali smo za predloškom koji može da prikaže angažovanost ali ne u smislu da bude vrlo aktuelna, kao što je to bio slučaj sa “Triptihom o radnicima“ i “Životinjskom farmom“.  Onda smo krenuli da pričamo da vidimo šta to imamo ne smao u našoj književnosti nego generalno u svetskoj književnosti  da je opšte poznato, a da može da komunicira sa današnjim trenutkom”, naveo je reditelj Jug Đorđević.

Dramaturškinja Tijana Grumić, rekla je da je njoj sa spisateljske strane važno to što je “Ep o Gilgamešu” prva priča na svetu.

Tijana Grumić, dramaturškinja
Tijana Grumić, dramaturškinja

“Ono što je meni bilo najupečatljivije o Epu o Gilgamešu, koji pamtimo kao lektiru iz srednje škole, jeste što su i danas emocije tih likova, tih ljudi nešto sa čim se mi još uvek poistovećujemo”, istakla je Grumić.

Navedeno je da će ova predstava biti najkompletniji projekat do sada jer je autorska ekipa konačno na okupu.

Bratislav Janković, direktor Gradskog pozorišta u Čačku
Bratislav Janković, direktor Gradskog pozorišta u Čačku

“Uvek je nekad neko falio. Sada imamo mogućnost da tu našu produkciju podignemo na viši nivo, što znači da konačno, po prvi put, imamo i scenografa”, istakao je direktor Gradskog pozorišta u Čačku Bratislav Janković.

O načinu rada i konačnoj glumačkoj podeli javnost će biti blagovremeno informisana.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.