Gradski bedem u Čačku do proleća u punom sjaju

U Čačku su u toku radovi na rekonstrukciji gradskog bedema koji grad štiti od popolava. Očekuje se da će prva faza radova, odnosno popločavanje, biti okončano do kraja narednog meseca. 

Gradski bedem u Čačku, koji se prostire od Borčeve hale do restorana Belvi, ovako kako danas izgleda, građen je davne 1965. godine. Njegova uloga tada a i danas bila je da sačuva grad od poplava. Ozbiljna rekonstrukcija kojoj je pristupila lokalna samouprava grada na Moravi, imaće višestruku funkciju.

„Vremenski uslovi su dozvolili da se radovi na rekonstrukciji bedema nastave.Ova prva faza radova, od kafane Belvi do Borčeve hale u dužini od 1.500 metara, podrazumeva obnovu postojeće staze šitine 2.4 metra. Prethodna asvaltna staza je bila prilično oštećena i na velikom broju mesta ulegla. Rekonstrukcija se radi u postojećoj širini, ali ona sada vizuelno izgleda dosta šira. Vrednost ovih radova je 22.6 miliona dinara i podrazumeva popločavanje, postavljanje ivičnjaka i pripreme za predstojeće radove na postavljanju instalacija, što ćemo raditi u drugoj fazi“, rekao je Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka za mesnu samoupravu i infrastrukturu.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka za mesnu samoupravu i infrastrukturu Milan Bojović, Foto: moravicki.rs

U budžetu grada Čačka za ovu godinu opredeljena su sredstva za nastavak radova na uređenju samog bedems, ali i na uređenju pešačke staze do naselja Košutnjak.

„U budžetu grada Čačka za ovu godinu opredeljena su dodatna sredstva u iznosu od oko 20 miliona dinara za postavljanje led rasvete i to 61 svetiljke, kao i mobilijara. Takođe, u okviru druge faze radiće se i uređenje, odnosno popločavanje, pešačke staze od gradskog bedema do naselja Košutnjak, i to od stepeništa na fudbalski stadion“, izjavio je Bojović dodajući da će nakon ovih radova sam bedem biti lepši i bezbedniji.

Rok za završetak radova na popločavanju bedema je 90 dana i oni bi trebalo da budu završeni do kraja februara. U međuvremenu biće raspisana javna nabavka za postavljanje mobilijara i rasvete, pa se očekuje da će gradski bedem u Čačku do proleća zasijati u punom sjaju.

Gordana Injac / moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *